Forskel mellem versioner af "Rijksmuseum Amsterdam"

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
m
Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer
m (Robot: Ændrer Kategori:Museer i Nederland)
m (Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer)
'''Rijksmuseum''' eller '''Rijksmuseum Amsterdam''' ([[dansk (sprog)|dansk]]: ''Nationalmuseet i Amsterdam'') er et [[holland]]sk [[nationalmuseum]] i [[Amsterdam]], liggende på [[Museumplein]]. Museet koncentrerer sig om [[kunst]], [[håndværk]] og [[historie]]. Det har en stor samling af malerier fra den [[Hollandske Guldalder]] og en vigtig samling af [[asiatisk kunst]].
 
== Grundlæggelse ==
Museet blev grundlagt i [[1800]] i [[Haag]] for at udstille de hollandske [[stadtholder]]eres samlinger. Det blev grundlagt med inspiration i [[Frankrig]]. Dengang var det kendt som ''Nationalt kundstgalleri'' ([[Nederlandsk (sprog)|hollandsk]]: ''Nationale Kunst-Gallerij''). I [[1808]] flyttede museet til Amsterdam efter ordre af kong [[Louis Napoleon]], bror til [[Napoleon 1. af Frankrig|Napoleon Bonaparte]]. Malerierne ejet af Amsterdam som ''[[Nattevagten (maleri)|Nattevagten]]'' af [[Rembrandt Harmenszoon van Rijn|Rembrandt]], blev føjet til samlingen.
 
== Cuypers' bygning ==
[[ImageBillede:Rijksmuseum.Amsterdam.jpg|thumb|''Rijksmuseum''s facade under hovedrenoveringen [[2005]]]]
 
I [[1863]] var der en arkitektkonkurrence om en ny bygning til Rijksmuseum, men ingen af de indleverede forslag blev anset for at være af høj nok standard. [[Pierre Cuypers]] deltog også i konkurrencen, og hans bidrag fik andenpladsen. I [[1876]] blev der holdt en ny konkurrence, og denne gang vandt Pierre Cuypers. Designet var en blanding af elementer fra [[gotik]] og [[renæssance]]. Byggeriet begyndte den [[1. oktober]] [[1876]]. Bygningen skulle både indvendigt og udvendigt dekoreres med referencer til den hollandske kunsthistorie. Der blev holdt en anden konkurrence angående denne udsmykning. Vinderne var B. van Hove og J.F. Vermeylen til [[skulptur]]erne, G. Sturm til [[flisetableau]]erne og [[maleri]]erne og W.F. Dixon til [[glasmaleri]]erne. Museet åbnede på det nye sted den [[13. juli]] [[1885]].<ref name="bma1">{{cite web
Hovedindgangen ligger på ''Stadhouderskade'', mens bagindgangen har en fremtrædende placering på ''Museumplein'' blandt [[Vincent van Gogh|Van Gogh Museet]], ''Stedelijk Museum Amsterdam'' og ''Concertgebouw''.
 
[[ImageBillede:X PICT0073.jpg|thumb|Rembrandt's ''Nattevagten'' i ''the Philips wing'']]
 
== Bibliotek ==
[[Rijksmuseums forskningsbibliotek]] er en del af Rijksmuseum, og er det største offentlige forskningsbibliotek vedrørende kunsthistorie i Holland.
 
== Samlingerne ==
Malerisamlingerne inkluderer arbejder af kunstnerne [[Jacob van Ruysdael]], [[Frans Hals]], [[Johannes Vermeer]], [[Rembrandt Harmenszoon van Rijn|Rembrandt]] og Rembrandts elever.
 
== Referencer ==
<div class="references-small"><references/>{{Reflist}}</div>
 
== Eksterne henvisninger ==
{{commonscat|Rijksmuseum Amsterdam}}
*[http://www.rijksmuseum.nl/ Rijksmuseum Amsterdam] – på seks sprog
67.893

redigeringer

Navigationsmenu