Forskel mellem versioner af "Arv"

Spring til navigation Spring til søgning
337 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
(→‎Danske arveregler: præciserer)
 
== Danske arveregler ==
Udgangspunktet efter den danske [[arvelov]] er, at afdødes dødsbo falder i arv til afdødes livsarvinger. Livsarvinger er afdødes børn. Er et barn død, træder dets børn i dets sted og disse børnebørn arver indbyrdes lige. Efterlades ingen børn og ingen ægtefælle, arver afdødes forældre; er forældrene døde arver forældrenes børn (afdødes søskende).
Efterlader afdøde en ægtefælle eller livsarvinger (efterkommere/børn), skal disse have fordelt en '''tvangsarv''', som udgør en fjerdedel af det beholdne dødsbo. Ægtefællens arvelod udgør halvdelen. Den resterende halvdel tilfalder livsarvinge, der arver lige. Det er dog yderligere muligt for testator at begrænse tvangsarven til en million kr. Beløbet reguleres årligt.
 
Efterlader afdøde en ægtefælle arver ægtefællen halvdelen af boet. Efterlades ingen børn arver ægtefællen det hele.
Resten kan arvelader disponere over ved [[testamente]].
 
EfterladerAfdøde afdødekan en ægtefælleved eller[[testamente]] livsarvingerhavde (efterkommere/børn)bestemt, hvorledes arven skal dissefordeles. haveArvingerne fordelter endog berettigtet til '''tvangsarv''', som udgør en fjerdedel af det beholdne dødsbo. Ægtefællens arvelod udgør halvdelen. Den resterende halvdel tilfalder livsarvinge, der arver ligearveloden. Det er dog yderligere muligt for testator at begrænse tvangsarven til en million kr. Beløbet reguleres årligt.
 
Hvis arvelader efterlader sig ægtefælle samt fællesbørn, har den længstlevende ægtefælle mulighed for at sidde i uskiftet bo. Dette bevirker at arven ikke udbetales før længstlevende afgår ved døden, begærer skifte eller indgår nyt ægteskab.
Bestemmelserne for tvangsarv og for fordeling, hvor der ikke er lavet testamente, findes i arveloven.
 
Der skal udredes [[ boafgift]] (tidligere arveafgift) af arven - er en lav sats for nærtbeslægtede og en højere afgift for alle andre. Ægtefæller og registrerede partnere skal ikke betale boafgift af arv.
 
==Se også==
122.542

redigeringer

Navigationsmenu