A-Pressen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 11: Linje 11:
[[Kategori:Danske medievirksomheder]]
[[Kategori:Danske medievirksomheder]]
[[Kategori:Etableret i 1876]]
[[Kategori:Etableret i 1876]]

Muahaha

Versionen fra 26. jan. 2009, 12:32

A-Pressen A/S, også kendt som Fagbevægelsens Presse, grundlagt 1876, er en medievirksomhed, der ejes af den danske fagbevægelse. A-pressen udgav tidligere en række aviser af socialdemokratisk observans. I dag driver A-pressen primært nyhedstjenester.

A-pressen blev grundlagt af en gruppe fagforeninger i København, der drev virksomheden frem til 1960. I 1960 blev navnet ændret til Den Socialdemokratiske Presse og ejerkredsen udvidet til at omfatte alle LO's medlemsforbund. LO's forbund havde bidraget til A-pressen siden 1942. Navnet ændredes til A-pressen i 1972. A-pressens største dagblade var københavnske Social-Demokraten (fra 1959 Aktuelt) og Demokraten, der blev udgivet i Århus. Udover de to store dagblade udgav A-pressen en række mindre lokale aviser.

Oplaget faldt drastisk i 1960'erne og 1970'erne. I 1987 forsøgte A-pressen sig med en relancering af Aktuelt som Det Fri Aktuelt, hvilket ikke vendte den dårlige udvikling. De sidste provinsblade, Bornholmeren og Ny Dag i Nakskov, gik ind i 1994. Samtidig satsede LO mere på elektroniske medier og nyhedstjenesten Netredaktionen, der leverer stof til lokalradioer. Aktuelt udkom for sidste gang i 2001.

I dag ejer LO 80 procent af A-pressen. Siden 2005 har A-presen ejet 30% af gratisavisen metroXpress. I 2007 købte A-pressen mediesitet MediaWatch.dk og nyhedsbureauet Newspaq. Desuden ejer A-pressen helt eller delvist flere medievirksomheder bl.a. ungdomsmagasinet Tjeck, læringsvirksomheden Semandus, reklamebureauet Uberkant samt 49% af reklamebureauet Vermø. Majoriteten af aktierne i MediaWatch.dk er senere frasolgt til JP/Politikens Hus, således at A-Pressen i dag kun ejer 40 procent.

Administrerende direktør er Bjarne Salomonsen.