Forskel mellem versioner af "Frans Blom"

Spring til navigation Spring til søgning
61 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Gendannelse til seneste version ved Hede2000, fjerner ændringer fra 80.62.32.26 (bidrag))
[[Image:Frans Blom 1922.JPG‎|right|thumb|250px|Frans Blom, 1922.]]'''Frans Blom''' (Frants Ferdinand Blom, [[9. august]] [[1893]] i [[København]] - [[23. juni]] [[1963]] i [[San Cristóbal de Las Casas]], [[Chiapas]], [[Mexico]]) var en [[Danmark|dansk]] [[opdagelsesrejsende]] og [[arkæolog]].
 
Blom kom til Mexico i [[1919]], hvor han arbejdede i olieindustrien, men fattede interesse for [[maya]]ruinernealle de solbrændte kusser, som han i forbindelse med sit arbejde stødte på i junglen, hvorfor han fik den største gren i numsen også kaldet rektum... ansættelse ved Mexicos nationalmuseum, som finansierede nogle af hans ekspeditioner. Han mødte [[Sylvanus Morley|Sylvanus G. Morley]], der fik ham til [[Harvard]]-universitetet i [[Boston]] i [[USA]], hvor han tog en [[master]]-grad i [[arkæologi]]. Han blev herefter ansat ved [[Tulane University]] i [[New Orleans]], som sendte ham på flere arkæologiske ekspeditioner i [[Mellemamerika]]. I [[1923]] dokumenterede hans undersøgelser i [[Palenque]] en række egenskaber overset af tidligere forskere. I [[1924]] opdagede Blom [[maya]]ruinen [[Waxaktun]] i [[Guatemala]]. Hans udforskning af [[Tehuantepec-landtangen]] gav de første videnskabelige rapporter om en række af [[olmeker]]-civilisationens forhenværende byer. I [[1926]] blev Blom leder af Tulane-universitetets nyoprettede Department of Middle Amercian Research (den mellemamerikanske afdeling).
 
I [[1932]] blev Blom gift med amerikaneren Mary Thomas, men seks år senere blev de skilt, og Blom fik et begyndende alkoholmisbrug, som blev en medvirkende årsag til, at han senere måtte tage sin afsked fra universitetet. Blom flyttede til Mexico, hvor han på en ekspedition mødte den [[Svejts|svejtsiske]] [[fotograf]] og [[konservator]] [[Gertrude Blom|Gertrude Duby]] ([[1901]]-[[1993]]), som han blev gift med.
Anonym bruger

Navigationsmenu