McDonald's: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Flej (diskussion | bidrag)
m →‎1990'erne: McDonald i City Vest er lukket.
Linje 74: Linje 74:
* I København åbnede man i de større bydele omkring centrum urbane restauranter på de større indkøbsstrøg (bl.a. Amagerbrogade, [[McDonald's (Nørrebro)|Nørrebros Runddel]], Falkoner Allé, Nørrebrogade ved [[Søerne]], Østerbrogade og på Vesterbrogade ved Frederiksberg Allé).
* I København åbnede man i de større bydele omkring centrum urbane restauranter på de større indkøbsstrøg (bl.a. Amagerbrogade, [[McDonald's (Nørrebro)|Nørrebros Runddel]], Falkoner Allé, Nørrebrogade ved [[Søerne]], Østerbrogade og på Vesterbrogade ved Frederiksberg Allé).
* I de mellemstore provinsbyer hvor der allerede lå en McDrive åbnede man mindre restauranter i gågade-miljøer i centrum.
* I de mellemstore provinsbyer hvor der allerede lå en McDrive åbnede man mindre restauranter i gågade-miljøer i centrum.
* I indkøbscentre og trafikknudepunkter blev åbnet såkaldte in-stores, dvs. restauranter inde i andre bygninger (bl.a. [[Københavns Hovedbanegård]], [[Odense Banegård Center]], [[City Vest]], [[City 2]], Ishøj Bycenter, [[Rødovre Centrum]], [[Lyngby Storcenter]] og [[Fisketorvet]]).
* I indkøbscentre og trafikknudepunkter blev åbnet såkaldte in-stores, dvs. restauranter inde i andre bygninger (bl.a. [[Københavns Hovedbanegård]], [[Odense Banegård Center]], [[City 2]], Ishøj Bycenter, [[Rødovre Centrum]], [[Lyngby Storcenter]] og [[Fisketorvet]]).


McDonald's opnår hurtigt en stor popularitet, især som familierestaurant. Ikke mindst takket være massiv markedsføring fra starten da reklame-tv blev indført med [[TV 2]], og samtidig med et familievenligt image hvor man satsede på stor tilgængelighed for biler, legepladser, legetøj til børnene etc.
McDonald's opnår hurtigt en stor popularitet, især som familierestaurant. Ikke mindst takket være massiv markedsføring fra starten da reklame-tv blev indført med [[TV 2]], og samtidig med et familievenligt image hvor man satsede på stor tilgængelighed for biler, legepladser, legetøj til børnene etc.

Versionen fra 31. jan. 2009, 21:49

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
McDonald's
Fil:McDonalds.JPG
Fil:McDonalds.JPG
McDonald's' Logo
Virksomhedsinformation
Selskabsform Fast-food kæde
Grundlagt 15. maj 1940
Hovedsæde Oak Brook, Illinois, USA
Virksom i
Verden
Organisation
Antal ansatte
438 000
Eksterne henvisninger
http://mcdonalds.dk/
McDonald's i Karlshamn, Sverige
Fil:McDonald's Tokyo.jpg
McDonald's i Tokyo, Japan

McDonald's er en fastfood-restaurantkæde som blev grundlagt i 1954 i USA. Kæden har været på det danske marked siden 1981.

McDonald's har i dag over 31.000 restauranter på verdensplan, hvoraf (per 2008) 83 er i Danmark. I 2005 omsatte de danske McDonald's-restauranter for 1,3 mia. kr. kroner. De fleste restauranter drives på franchisebasis. Kædens maskot hedder Ronald McDonald.

Maden

Maden hos McDonald's består traditionelt set af burgere. Disse serveres ofte i menuer med pommes frites og sodavand (ideen er at prisen på en menu er så billig i forhold til produkterne hver for sig, at alle køber en hel menu). Menuen er i tidens løb blevet udvidet til også at omfatte panerede kyllingestykker (McNuggets), diverse desserter m.m.

Efter stor kritik af madens sundhed (se under kritik, og under Historie, 2000'erne), blev der i løbet af 2000'erne indført flere sunde retter på menuen. Bl.a. salater, snack-gulerødder, frugtposer etc.

Mest populær er dog stadig de traditionelle burgere. De findes i flere varianter, og nogle sælges kun i begrænsede perioder. I nogle er oksekød erstattet med kylling eller fisk. Blandt de populæreste kan nævnes:

  • Big Mac - En dobbeltburger, hvor brødet er delt i tre, med picklessauce. Med Big Mac sovs, små løg, salat og pickles.
  • McFeast - Med sennep, ketchup, store løg, pickles, salat, tomat, ost og McFeast dressing(mayo).
  • Hamburger - Lille traditionel burger. Med sennep, ketchup, små løg og pickles.
  • Cheeseburger - Lille traditionel burger, med ost. Med sennep, ketchup, små løg, pickles og ost.
  • Quarter Pounder - En burger med større bøf, ellers som en Cheeseburger. Navnet Quarter Pounder er afledt af, at bøffen vejer et kvart internationalt pund (ca. 113 gram). Med sennep, ketchup, store løg, pickles og 2 stykker ost.
  • Big Tasty - En stor burger med stor bøf, med Big Tasty sovs med grillsmag, store løg, salat, tomat og ost.
  • McBacon - En særlig dansk variant. Var fast på menuen i 1990'erne, men er der nu kun ved særlige kampagner. Med sennep, ketchup, små løg, pickles, ost og bacon
  • McChicken - Med kylling, salat og mayo.
  • Filet-O-Fish - Med fisk og tartarsauce og ost.

Historie

McDonald's blev grundlagt i 1954 af brødrene Dick og Mac McDonald. Den første restaurant de åbner hed Speedee, symboliseret ved en lille hamburger mand. Milkshakemaskinesælgeren Ray Kroc, bliver interesseret i dem, da de køber et stort antal multi mixere til milkshakes. Ray Kroc bliver deres franchise agent i 1954. I 1955 åbner Ray Kroc den første McDonald´s i en forstad til Chicago, som hedder Des Plaines. Den første McDonald's uden for USA åbnede i Canada i 1967 og i 1981 kom kæden til Danmark, hvor den åbner på Vesterbrogade i København, overfor Tivoli. McDonald's Danmark A/S er et 100 % ejet datterselskab af McDonald's Restaurant Corporation i USA.

Historie i Danmark

Den første McDonald's-restaurant i Danmark åbnede den 15. April, 1981 på Vesterbrogade i København - tæt på konkurrenten Burger Kings første restaurent der åbnede 4 år tidligere.

1980'erne

I den første tid åbnes hurtigt restauranter i de største danske byer: Århus, Aalborg, Odense og Esbjerg. I Københavns centrum åbnes yderligere restauranter på Strøget og ved Nørreport. Alle restauranter ligger centralt placeret i bykernerne. Men herefter går ekspansionen i stå.

McDonald's lider i de første mange år under et dårligt image. Dels er der stadig anti-amerikanske strømninger i 1980'erne, og blandt dem der har et positivt forhold til amerikansk kultur foretrækker mange Burger King der kom til Danmark før McDonald's, og dermed havde fastslået deres navn allerede.

Den største forhindring blev imidlertid kampene mod den danske fagbevægelse. I lighed med mange andre amerikanske virksomheder havde McDonald's ikke tradition for at lade deres medarbejdere organisere sig, og det førte straks til problemer i forhold til de danske fagforeninger. Det forstærkede virksomhedens dårlige image, der var boykot-kampagner og hvad der fik endnu større betydning: Det førte til blokader mod alle forsøg på at opføre nye restauranter,

Først i slutningen af 1980'erne åbnede kæden for første gang i mange år en ny restaurant i Høje Tåstrup. Det blev samtidig introduktionen af et nyt koncept i Danmark: McDrive - dvs. en drive thru-restaurant hvor man har mulighed for at købe sin mad fra bilvinduet i en luge i siden af bygningen.

1990'erne

Fil:McD's nørrebro.JPG
McDonalds på Nørrebros Runddel
Fil:McDonalds viby.JPG
McDonalds i Viby

Efter mange års kamp, overgav McDonald's sig til sidst og tegnede overenskomster. Det havde de kun gjort ganske få steder før, bl.a. i Sverige. Det åbnede op for den helt store ekspansion, og i de kommende år åbnede op mod 10-15 restauranter om året. Der åbnede restauranter i alle større og mellemstore provinsbyer, og i de største byer hvor der kun havde ligget restauranter i centrum, åbnede flere nye filialer.

Der blev især åbnet fire restauranttyper:

  • Langt de fleste restauranter var af McDrive-typen. De åbnede ofte i udkanten af byerne, og i de store byers forstæder, og typisk i forbindelse med større indkøbscentre eller megabutikker som Bilka og IKEA. McDrive-restauranterne ligger oftest i selvstændige bygninger med en karakteristisk (og ofte ens) arkitektur.
  • I København åbnede man i de større bydele omkring centrum urbane restauranter på de større indkøbsstrøg (bl.a. Amagerbrogade, Nørrebros Runddel, Falkoner Allé, Nørrebrogade ved Søerne, Østerbrogade og på Vesterbrogade ved Frederiksberg Allé).
  • I de mellemstore provinsbyer hvor der allerede lå en McDrive åbnede man mindre restauranter i gågade-miljøer i centrum.
  • I indkøbscentre og trafikknudepunkter blev åbnet såkaldte in-stores, dvs. restauranter inde i andre bygninger (bl.a. Københavns Hovedbanegård, Odense Banegård Center, City 2, Ishøj Bycenter, Rødovre Centrum, Lyngby Storcenter og Fisketorvet).

McDonald's opnår hurtigt en stor popularitet, især som familierestaurant. Ikke mindst takket være massiv markedsføring fra starten da reklame-tv blev indført med TV 2, og samtidig med et familievenligt image hvor man satsede på stor tilgængelighed for biler, legepladser, legetøj til børnene etc. McDonald's havde dog stadig et dårligt image i visse kredse, og den voldsomme ekspansion gjorde denne modvilje værre, og virkede direkte provokerende på mange. Særligt opmærksomhed kom på de autonomes stærke modvilje mod kæden - et had der kulminerede nytårsaften 1994 hvor en nyåbnet McDonald's på Nørrebrogade blev udsat for hærværk (restauranten blev genopbygget igen, men er siden lukket).

2000'erne

Den voldsomme ekspansion i 1990'erne havde måske været en tand for voldsom, den fik i hvert fald en brat ende ved overgangen til det nye årtusinde. For første gang blev man nødt til at lukke restauranter - det skete ad flere omgange. Man lukkede enten retauranter der var for små, urentable eller bare lå de forkerte steder. En generel afmatning i fast food-branchen har nok også haft en vis betydning. Samtidig begyndte en stigende fokus på det sundhedsmæssige aspekt at få ny betydning for kædens image.

Det betød at man satsede mere benhårdt på McDrive-restauranterne, bortset fra i de største byer. Man lukkede således restauranter i bykerner og gågade-områder i en række mellemstore provinsbyer såsom Kolding, Hillerød, Helsingør og Silkeborg. Man lukkede ligeledes en del af indkøbscenter-restauranterne (i Ishøj Bycenter, City Vest, Lyngby Storcenter og Rødovre Centrum). Og endelig lukkede man et par af restauranterne i brokvarterne i København (den føromtalte på Nørrebrogade, og en på Vesterbrogade, der i øvrigt også havde oplevet et mislykket autonomt angreb en nytårsaften nogle år tidligere). Og de få nye restauranter der åbnede var alle af McDrive-typen. Hermed adskiller McDonald's i Danmark sig fra øvrige europæiske lande med så markant sats på McDrive, mens centralt beliggende restauranter i bykerner og restauranter i indkøbscentre/trafikknudepukter er langt mere udbredte og almindelige i f.eks. vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland. I slutningen af 2007 valgte man tillige at lukke en af landets største McDonald's-restauranter, i Københavns centrum - en tre etagers stor restaurant på Højbro Plads ved Illum's. Begrundelsen var at den stod over for en ombygning, og var for dyr at ombygge, samt at huslejen var for høj.

Den øgede fokus på sundhed og fedme (se bl.a. under kritik) betød at kæden fornyede sin menu med flere salater, snack-gulerødder, frugtposer, juice, kildevand etc. Denne nye linje var også vigtig for at fastholde kernekunderne: børnefamilierne - hvor bevidste forældre i stigende grad stillede krav til den mad de gav til deres børn.

Indflydelse

McDonald's er verdens største fastfood-kæde, og mest udbredte (med restauranter i over 100 lande), og er dermed blevet et ikon og symbol på globalisering og multinationalisering på linje med f.eks. Coca Cola. Derfor har McDonald's haft stor indflydelse på sprog, kultur, økonomi etc.

I sproget har McDonald's f.eks. inspireret til flere ord og begreber.

  • McDonaldisering er f.eks. et ord man ofte bruger i forbindelse med ensretning og negativ globalisering. Der bl.a. dækker over den standardisering der ligger i McDonald's koncept (med ens menuer, ens burgere ned til mindste detalje og dermed ens smag kloden rundt og ens arkitektur og design over hele verden). Dette standardierings-image har McDonald's i øvrigt selv forsøgt at gøre op med ved f.eks. at indføre lokale varianter på menuen og andre tilpasninger til lokale forhold, ligesom man flere steder har indrettet restauranter i gamle bygninger, med respekt for den oprindelige arkitektur, for at imødegå den stigende kritik nye restauranter flere steder blev mødt med.
  • McJob er et begreb der stammer fra amerikansk og dækker over meget lavtlønnede job med meget lille prestige, der ofte kan udføres uden de store forudsætninger.

I økonomiens verden har The Economist udviklet et Big Mac index - der af mange bruges som seriøs målestok for de enkelte landes prisniveau og købekraft. Ideen ligger netop i den førnævnte standardisering der gør at en Big Mac alle steder i verden består af de nøjagtige samme råvarer, og da der findes McDonald's-restauranter i et stort antal lande (næsten alle der er økonomisk interessante), så er prisen på en Big Mac en god sammenlignelig målestok.

Reklameslogans

Oprindeligt havde McDonald's sloganet God smag hver dag - hos McDonald's, der blev brugt i særligt reklamerne på tv. Men siden 2003 har McDonald's slogan og jingle været sætningen "I'm Lovin' It'. Herhjemme anvendes sloganet på engelsk, mens det i bl.a. Tyskland og Spanien er oversat.

Kritik

McDonald's har været under hård kritik på grund af deres produkters ernæringsmæssige sammensætning. I dokumentaren Super Size Me fra 2004 udsætter instruktøren og hovedpersonen Morgan Spurlock sig selv for et eksperiment, hvor han i en måned ikke måtte spise andet føde end fra McDonald's. Da dokumentaren blev optaget havde restaurantkæden i USA og visse andre lande en Super Size menu, hvor alle produkter, herunder burger, sodavand og pommes frites, er blev serveret i den største størrelse muligt. Blev Morgan Spurlock tilbudt af resturantenekspedienten om en Super Size menu, skulle han tage imod tilbuddet. Det endte med, at han blev tilbudt den store menu ni gange, heraf 5 i Texas. Som følge af dette blev Spurlock's helbred værre, og alle hans tre læger, som han havde konsulteret med før optagelserne, anbefalede at han stoppede eksperimentet. Efter filmen udkom blev Super Size menuen fjernet fra kædens menukort som følge af kritikken, selvom de selv siger det ikke var derfor.

McDonald's i Danmark kritiseres i lighed med en række andre multinationale koncerners danske datterselskaber for ikke at betale skat. Selskabet selv hævder, at det ganske enkelt ikke tjener penge i Danmark - og aldrig har gjort det. En af bannerførerne i kritikken er Enhedslisten, der beskylder firmaet for ulovligt at føre penge ud af Danmark for at unddrage sig selskabsskat[1].

McDonald's i kulturens verden

Østkyst Hustlers havde i 1990'erne et stort hit med sangen Han får for lidt der handler om en bestyrer af en restaurant med "et rent og pænt og permanet McDonalds-hattehår", der ikke var videre heldig med det kvindelige køn.


Restauranter i Danmark [2]

Se også

Eksterne henvisninger

Kilder

Skabelon:Link GA