Forskel mellem versioner af "Tom Parker"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 12 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
(Kategori)
m
'[[Oberst]]' '''Tom Parker''' var [[manager]] for [[Elvis Presley]] fra den [[18. august]] [[1955]] og resten af Elvis' liv og karriere. Han havde tidligere været manager for bl.a. Eddy Arnold og Hank Snow. En af Tom Parkers første - og afgørende - handlinger som manager for Elvis var at forhandle en overgang fra det lokale Memphis-pladeselskab [[Sun Records]] til det kæmpestore [[RCA|RCA Victor]]. Handlen var en realitet allerede [[22. november]], og overgangssummen var på hele 35.000,- [[dollars]] (+ 5.000,- direkte til Elvis), den dengang største sum nogensinde for en pladekontrakt.
 
Tom Parkers oprindelse har altid været omgivet af stor mystik, men det er dog slået fast, at hans fødenavn var Andreas Cornelis van Kujik. Han blev født i Breda i [[Holland]] den [[26. juni]] [[1909]]. Hans obersttitel er selvopfundet, og ingen ved i dag præcist hvor den stammer fra. Tom Parker, der rejste til [[USA]] som 18-årig, var illegal [[immigrant]] og kunne følgelig ikke få bl.a. [[Pas (legitimation)|pas]]. Derfor tog han ikke med Presley til [[Tyskland]] under militærtjenesten, og det menes også at have været den væsentligskevæsentligste årsag til, at Elvis Presley aldrig tog på turne udenfor USA's grænser.
 
Obersten, som Parker blev kaldt, var dygtig, - nogle mener endda, at han måske var for dygtig. Det er i det mindste ubestridt, at det var Tom Parker som fastholdt Elvis Presley på filmlærredet op gennem [[1960'erne]], hvorved han tabte afgørende terræn overfor de mange nye kunstnere og grupper, som kom frem i disse år. I det hele taget må det siges, at hans måde at være manager på har været med til at redefinere begrebet manager. Han styrede "forretningen Elvis" med hård og kyndig hånd og har en stor del af æren for Presleys kultagtige stjernestatus. Også hans andel af indtjeningen var nyskabende. Fra begyndelsen fik han de sædvanlige 10% men snart fik han forhandlet sig frem til stigninger så store, at han ved Elvis' død menes at have scoret 50% af Elvis' indtægter.
9.821

redigeringer

Navigationsmenu