Aleksandr Alekhin: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Adding {{Commonscat|Alexander Alekhine}}; kosmetiske ændringer
Linje 39: Linje 39:
{{Link GA|de}}
{{Link GA|de}}
{{Link FA|sl}}
{{Link FA|sl}}
{{Commonscat|Alexander Alekhine}}
{{Link FA|fi}}
{{Link FA|fi}}



Versionen fra 28. feb. 2009, 11:49

Alexander Aljechin

Alexander Alexandrovich Aljechin (også stavet "Alekhine eller Alechin") (IPA: [alʲɛk'sandr̠ alʲɛk'sandr̠ovʲiʨ a'lʲɛxin]; ru.: Александр Александрович Алéхин; andre medlemmer af familien udtaler navnet [a'lʲɔxin] (31. oktober eller 1. november 189224. marts 1946) var en russiskfødt skakstormester og -verdensmester, kendt for sit angrebslystne og nyskabende spil. Han blev fransk statsborger tre dage før verdensmesterskabet i 1927.

17 år gammel vandt Aljekhin det russiske amatørmesterskab i skak i St. Petersborg med tolv sejre, to remis og to tabte. I 1914, efter at Alekhin var kommet på en tredjeplads bag Emanuel Lasker og José Raúl Capablanca i en turnering i St. Petersborg, blev han af tsar Nikolai 2. udnævnt til en de fem oprindelige stormestre, Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca, Aleksandr Aljekhin, Siegbert Tarrasch og Frank Marshall. Alekhin har boet i flere forskellige lande og talte russisk, fransk, tysk og engelsk.

Verdensmestertitlen

I 1927 vandt han verdensmestertitlen fra Capablanca, en stor overraskelse i hele skakverdenen. Etter denne sejr var han den dominerende spiller i lang tid, og han tabte kun 7 af 238 turneringspartier i perioden 19271935.

I 1935 tabte han titlen til Max Euwe, men generobrede den i 1937. Han spillede ikke flere titelkampe og beholdt titlen frem til sin død.

Åbningsteori

Flere skakåbninger og varianter har fået navn efter Aljekhin. Aljekhins forsvar (1. e4 Nf6) er den vigtigste.

Ekstern henvisning

Foregående:
José Raúl Capablanca
Verdensmester i skak
1927-35
Efterfølgende:
Max Euwe
Foregående:
Max Euwe
Verdensmester i skak
1937-46
Efterfølgende:
Michail Botvinnik
SkakSpire
Denne biografi om en skakspiller er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Wikiquote har citater relateret til:


Skabelon:Link GA Skabelon:Link FA

Skabelon:Link FA