Forskel mellem versioner af "White Star Line"

Spring til navigation Spring til søgning
45 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Bot: Adding {{Commonscat|White Star Line}}; kosmetiske ændringer
m (Bot: Adding {{Commonscat|White Star Line}}; kosmetiske ændringer)
[[ImageBillede:wsl-poster.jpg|thumb|200px|Plakat '''White Star Line''' har udgivet, som [[reklame]] for [[Olympic]] og [[Titanic]].]]
'''The Oceanic Steam Navigation Company''', eller mere kendt som '''The White Star Line''' var et prominent skibsrederi, mest berømt for RMS ''[[Titanic (skib)|Titanic]].''
 
== Forhistorien ==
'''White Star Line''' blev grundlagt i [[1845]] af [[John Pilington]] og [[Henry Wilson]] i [[Liverpool]]. De valgte især at satse på [[guld]][[transport]] fra de [[Australien|australske]] [[guldmine]]r, der på dette tidspunkt netop var blevet opdaget. Deres første skibe var "Blue Jacket"(senere blev omdøbt til "White Star"), "Red Jacket", "Ellen" samt "Iowa". De var alle fire [[sejlskib]]e.
I [[1861]] valgte John Pilington at forlade rederiet, og [[John Chambers]] overtog pladsen efter Pilington. Et par år efter i [[1863]] slog White Star Line sig sammen med rederiet Blackball and Eagles Line, for at man kunne forbedre indtjeningen for rederierne. Det nye rederi blev kendt som "Liverpool Melbourne and Oriental Steamship Company". Derudover lavede rederiet i 1863 sin største investering ved at bygge sit første [[dampskib]]. Det hed Royal Standard. Men der gik ikke længe, før tingene ikke gik efter planen. Det viste sig, at der ikke var økonomi i ruten, så de måtte med et kæmpe tab droppe den. Firmaets nyeste skib "Sirius" måtte sælges allerede, inden det var bygget færdigt.
I [[1865]] blev John Chambers erstattet af [[John Cunningham]]. Men det gik stadig dårligt for rederiet, og det tidligere White Star Line forlod "Liverpool Melbourne and Oriental Steamship Company" i et desperat forsøg på at redde firmaet. Ved samme lejlighed prøvede man at sætte [[skib]]et "Royal Standard" til at sejle imellem Liverpool og [[New York]]. Men dette hjælp dog ikke White Star Line ret meget, for selv om "Royal Standard" var et dampskib, var hun meget langsom og blev ofte overhalet af sejlskibe. Samtidigt med dette gik rederiets bank, Royal Bank of Liverpool, som havde [[finans]]eret en del af White Star Lines skibe, i oktober 1867 [[konkurs]]. Og sidst i 1867 var White Star Line økonomiske situation blevet så dårlig, at rederiet gik [[fallit]] og blev sat til salg med en kæmpe gæld på omkring 527.000 [[pund (møntenhed)]].
 
== Firmaet ==
Thomas Henry Ismay købte i [[1867]] White Star Line for kun 1.000£. Da Thomas Ismay i forvejen havde et tæt samarbejde med [[Harland og Wolff]] skibsværftet i [[Belfast]] skulle alle White Star Lines skibe for fremtiden bygges der. Den 30. juli 1869 modtog værftet sin første ordre fra White Star Line.
White Star Lines første skib, som blev søsat under denne aftale var "Oceanic", hvilket skete i august 1870. Allerede med Oceanic havde man fastlagt, at alle skibe i flåden skulle komme til at bære -ic til slut i deres navn, hvilket f.eks. kan ses i oversigten over [[White Star Line#White Star Lines skibe med årstal|White Star Lines flåde]].
Sammen skulle disse skibe dominere sejladsen til Australien og endte med ligeledes at sejle på de transatlantiske ruter.
 
[[ImageBillede:Titanic rudder before launch.jpg|thumb|300px|White Star Lines RMS Titanic i [[dok]] [[31. maj]] [[1911]].]]
=== Storhedstiden ===
I [[1891]] kom Thomas Ismays søn, Joseph Bruce Ismay, ind i rederiet og han videreførte rederiets hidtidige strategi med at satse mere på komfort end på fart. I [[1899]] døde Thomas Ismay, og Joseph Bruce Ismay overtog nu faderens plads i rederiet. Yderligere blev White Star Lines andet skib med navnet Oceanic søsat, og dette var et endnu større og prægtigere skib end noget andet i hele White Star flåden.
I [[1902]] blev White Star Line overtaget af [[International Mercantile Marine]] (IMM), som var ejet af den amerikanske mangemillionær J. P. Morgan. To år senere i 1904 blev J. Bruce Ismay tilbudt en høj lederplads hos IMM, hvilken han accepterede. Dette gav J. B. Ismay en meget magtfuld plads i IMM, hvilket efter introduktionen af [[Cunard Line]]s (Rederiet der ejer [[Queen Mary 2]]) Lusitania og Mauretania i [[1907]], ledte til, at Ismay sammen med lord Pirrie fra Harland og Wolff forslog konstruktionen af 2 enorme linere, som skulle blive fulgt af et tredje afhængigt af succesen for de to første. Dette skulle blive en stort modangreb mod deres største "rival" Cunard Line. Dette blev accepteret af IMM, og ideen til Olympic-klassen var født.
I [[1910]] stod det første af disse skibe, [[RMS Olympic]], ud på sin jomfrurejse og blev senere efterfulgt af søsterskibet RMS Titanic, der i [[1912]] tog ud på sin jomfrurejse, hvilken hun dog ikke kom til at gennemføre.
 
=== Enden ===
Da [[1. verdenskrig]] brød ud, blev langt størsteparten af White Star's skibe underlagt den britiske flåde, hvilket også gjaldt det sidste skib i Olympic-klassen [[HMHS Britannic]], som sammen med mange andre skibe gik tabt under krigen.
Først i [[1927]] var igen alle White Star Lines skibe blevet frigivet fra den britiske flåde. I 1936 måtte White Star Line slå sig sammen med [[Cunard Line]], og de kom til at hedde "Cunard White Star Line". Dette betød, at mange af rederiets skibe blev enten solgt eller skrottet, da der, ikke længere var nogen grund til konkurrence imellem rederierne, og der derfor var en masse skibe som sejlede på samme rute.
I [[1957]] valgte rederiet at ændre sit navn tilbage til Cunard Line. I dag findes der kun et skib fra den originale White Star Line, hvilket er den lille færge [[Nomadic]], som blev bygget til at sejle passagerer ud til Olympic-klassen. Resten af White Star's skibe ligger i dag på bunden af havet eller er ligesom RMS Olympic blevet hugget op.
 
=== White Star Lines skibe med årstal ===
|}
 
=== Kendte kaptajner, der har sejlet for rederiet ===
* [[J.B. Ranson|Kaptajn J.B. Ranson OBE]]
* [[Edward Smith]]-''Titanics'' kaptajn
 
== Kilder ==
*[http://rmstitanic.dk/ rmstitanic.dks side om White Star Line og om Nomadic.]
 
== Henvisninger ==
*[http://rmstitanic.dk/olympicclass/index.html?http://rmstitanic.dk/olympicclass/sider/whitstar/whitstar.html Dansk side om RMS Titanic og info om White Star Line]
*[http://rmstitanic.dk/olympicclass/index.html?http://rmstitanic.dk/olympicclass/sider/whitstar/whitstar.html Nomadic, White Star Lines sidste skib]
*[http://www.savenomadic.com/ Indsamling til køb af Nomadic]
{{Commonscat|White Star Line}}
 
[[Kategori:Rederier]]
273.680

redigeringer

Navigationsmenu