Forskel mellem versioner af "Bornholmerur"

Spring til navigation Spring til søgning
200 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
ingen redigeringsopsummering
(Bodil Tornehaves bog Bornholmske Urmagere bør anføres. CS)
Et '''bornholmerur''' eller blot '''bornholmer''' er et [[ur (kronometer)|standur]] i form af en høj trækasse. Det drives af [[lod (genstand)|lodder]] og blev fremstillet på [[Bornholm]] fra [[1745]] til [[1900]]. Gangen reguleres af et pendul.
 
Det [[Bornholm]]ske urmageri begyndte, daefter et hollandsk [[skib]], som havde stueure i [[last]]en, strandede ved Bornholm natten mellem den 15. og 16. november 1744. Urene kan sagtens have været af engelsk oprindelse, for afsenderen, fransk konsul konsul Jean Georg Hansen, drev omfattende handel. De blev sendt til reparation ved en [[rokkedrejer]] ved navn Poul Ottesen Arboe i [[Rønne]] som gennem hans istandsættelse af dem fik nok [[viden]] om [[ur (kronometer)|ure]] til at begynde at lave sine egne.
 
Med de billige priser blev bornholmerurene hurtigt populære over hele Danmark. Familien Arboe er kendt som de bedste fabrikanter. Peter og Otto Arboe fremhæves. Ure,Værkerne dersattes hari enbornholmske ligeurkasser; overliniebarokkasser, kaldesLouis en hanbornholmer eller mand. FrøkenerXVI-kasser og konersen erLouis ure, der har sirlige hovedtøj påXVI. De bornholmske nøller nævnes som inspiration.
Empireure, der har en lige overlinie, kaldes en hanbornholmer eller mand. Frøkener og koner er ure, der har sirlige hovedtøj på. Den bornholmske kvindedragts nøller nævnes som inspiration.
 
Efterspørgslen på antikke bornholmerure er stigende efter mangenogle års stilstand.
 
Bornholmerure fremstilles stadig hos en urmager i Rønne efter de gamle procedurer.
 
{{Tekstub}}
== Eksterne links ==
[http://www.urmagerne.dk/historie/bornholm.shtml Bornholmerurets Historie.]
Bornholmske Urmagere af Bodil Tornehave
[[Kategori:Tidsbestemmelse]]
 
Bornholmske Urmagere af Bodil Tornehave
 
[[en:Longcase clock]]
Anonym bruger

Navigationsmenu