Francisco Franco: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Adding {{Commonscat|Francisco Franco}}; kosmetiske ændringer
Linje 13: Linje 13:


Sigøjner. Fordi de var en belastening for samfundet ( ikke dem alle, men mange) på grund af at de var arbejdesløse, og stod for en stor del af kriminaliteten.
Sigøjner. Fordi de var en belastning for samfundet (ikke dem alle, men mange) på grund af at de var arbejdesløse, og stod for en stor del af kriminaliteten.

Venstreorienteret/[[Bolsjevik]]er. Franco kunne ikke lide venstreorienteret personer, fordi han gik ind for kristne værdier, socalismen tager afstand fra religion som Karl Maxs siger "Religion er opium for folket". Men mange mener, at Franco valgte at skabe en fælles fjende for at samle landet, under et.


Venstreorienteret/[[Bolsjevik]]er. Franco kunne ikke lide venstreorienteret personer, fordi han gik ind for kristne værdier, socalismen tager afstand fra religion som Karl Marxs siger "Religion er opium for folket". Men mange mener, at Franco valgte at skabe en fælles fjende for at samle landet, under et.


== Dem der holdte med ham ==
== Dem der holdte med ham ==

Versionen fra 18. mar. 2009, 00:43

Francisco Franco

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo bedre kendt som generalísimo Francisco Franco (4. december 1892 - 20. november 1975) var diktator i Spanien 1939-1975.


Han var leder for den spanske fascistisk inspirerede milits Falangen og fik magten efter den spanske borgerkrig (1936-1939) og beholdt den til sin død.

Hans politik og ideologi kaldes frankisme. Ideologien var i høj grad ultra-konservativ og katolsk funderet. Franco støttede op om familieværdier, streng kristen (katolsk) moral, en delvis lukket udenrigspolitik, samtidig var han med til at skabe en stigning i arbejdspladser. Spanien står i hele det 20. århundrede i så høj grad uden for øvrig europæisk idedannelse, at det dog ville være forkert direkte at kalde Franco fascist, selvom han af mange i det øvrige Europa opfattes sådan, pga sit store samarbejde med Italien og Tyskland i starten af 2. verdenskrig, i hvilken han dog aldrig deltog aktivt og senere tog afstand fra.


Francos fjender

Sigøjner. Fordi de var en belastning for samfundet (ikke dem alle, men mange) på grund af at de var arbejdesløse, og stod for en stor del af kriminaliteten.

Venstreorienteret/Bolsjeviker. Franco kunne ikke lide venstreorienteret personer, fordi han gik ind for kristne værdier, socalismen tager afstand fra religion som Karl Marxs siger "Religion er opium for folket". Men mange mener, at Franco valgte at skabe en fælles fjende for at samle landet, under et.

Dem der holdte med ham

Nazi-Tyskland og Mussolinis Italien. De holdte med ham under den spanske borger krig, fordi de kunne skabe en potentiel allieret og samtidig var Franco en modstander og gik ind for kampen i mod Bolsjevikkerne, og samtidig kunne de teste deres nye militære styrker, og udvikle nye taktikker, Som gav dem en stor strategisk fordel under anden verdenskrig

USA.Holdte med ham efter anden verdens krig, fordi at USA var i gang med den kolde krig, så USA hjalp Spanien med at reformere deres kapitale system. mod at få en allieret.

Romerskkatolske kirke Støttede ham moralsk, men man ved ikke om de støttede ham med kapital.

Francos død

Ved Francos død i 1975 blev kong Juan Carlos to dage senere indsat som konge af Spanien. Franco havde selv flere år tidligere udpeget ham til sin efterfølger.

Hans begravelse blev overværet af flere hundrede.

Franco ligger begravet ved det mastodonte monument Valle de los Caídos, De Faldnes Dal nord for Madrid - et sted som mange venstreorienteret,bolsjevikker (kommunister) og sigøjner hader, men som andre stadig besøger til tider og lægger blomster.

Se også

BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Skabelon:Link FA