Lersø Parkallé: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Brandsen, fjerner ændringer fra Broadbot (bidrag)
m Retter flertydigt link til: Kloak - Ændrede link(s) til Kloak (byplan)
Linje 7: Linje 7:
Lersø Parkallé danner Nørrebros nordlige grænse mod [[Østerbro (København)|Østerbro]], og danner et grønt bælte med store allétræer og grønne områder langs vejen. Alléen har karakter af et åbent stort park- og alléstrøg, og bærer præg af at være en af hovedfærdselsårene ind mod København.
Lersø Parkallé danner Nørrebros nordlige grænse mod [[Østerbro (København)|Østerbro]], og danner et grønt bælte med store allétræer og grønne områder langs vejen. Alléen har karakter af et åbent stort park- og alléstrøg, og bærer præg af at være en af hovedfærdselsårene ind mod København.


Lersøgrøften løber langs S-togsbanen under Lersø Parkallé og [[Lyngbymotorvejen]]. Det siges, at normale dødelige ikke må gå helt ned i Lersøgrøften, da [[kloak]]vandet ved indånding kan få en til at besvime. For nyligt er arbejdet med at færdiggøre lukningen af Københavns sidste åbne kloak afsluttet. Lersøgrøften er omdannet til Danmarks første og mest moderne underjordiske vandmotorvej, der kan lede op til 15.000 liter regn- og spildevand fra det nordlige København ud til [[rensningsanlæg]]gene ved [[Svanemøllen]].
Lersøgrøften løber langs S-togsbanen under Lersø Parkallé og [[Lyngbymotorvejen]]. Det siges, at normale dødelige ikke må gå helt ned i Lersøgrøften, da [[Kloak (byplan)|kloakvandet]] ved indånding kan få en til at besvime. For nyligt er arbejdet med at færdiggøre lukningen af Københavns sidste åbne kloak afsluttet. Lersøgrøften er omdannet til Danmarks første og mest moderne underjordiske vandmotorvej, der kan lede op til 15.000 liter regn- og spildevand fra det nordlige København ud til [[rensningsanlæg]]gene ved [[Svanemøllen]].


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 18. mar. 2009, 10:29

Lersø Parkallé er en gade, der begynder på Ydre Nørrebro som en sidegade til Jagtvej og fortsætter mod nord, hvor den først ender i Tuborgvej.

Gaden har sit navn efter Lersøen eller Rørsøen, der oprindeligt var en rigtig sø med afløb til Øresund gennem Rosbækken. Søen blev med tiden tørlagt og kendes i slutningen af 1800-tallet som et vildt morads, hvor nogle hundrede forliste eksistenser fra storbyen holdt til i huler og hytter, de såkaldte »lersøbøller«. Gaden fik et navneskift i 1951, førhen da den Klædebo Park Allé.

Kurvemagere fra byen hentede endnu langt ind i det 20. århundrede materialer i Lersøens kratskove. En del af området blev i 1911 udlagt som offentligt anlæg og kaldt Lersøparken. Lersø Park Allé er anlagt efter 2. verdenskrig som en forlængelse af den tidligere Klædebo Park Allé mellem Jagtvej og Haraldsgade. Første etape af gaden anlagdes dog allerede i 1890'erne.

Lersø Parkallé danner Nørrebros nordlige grænse mod Østerbro, og danner et grønt bælte med store allétræer og grønne områder langs vejen. Alléen har karakter af et åbent stort park- og alléstrøg, og bærer præg af at være en af hovedfærdselsårene ind mod København.

Lersøgrøften løber langs S-togsbanen under Lersø Parkallé og Lyngbymotorvejen. Det siges, at normale dødelige ikke må gå helt ned i Lersøgrøften, da kloakvandet ved indånding kan få en til at besvime. For nyligt er arbejdet med at færdiggøre lukningen af Københavns sidste åbne kloak afsluttet. Lersøgrøften er omdannet til Danmarks første og mest moderne underjordiske vandmotorvej, der kan lede op til 15.000 liter regn- og spildevand fra det nordlige København ud til rensningsanlæggene ved Svanemøllen.

Eksterne henvisninger