Højere forberedelseseksamen: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
ingen redigeringsopsummering
m (robot: automatisk teksterstatning: (-{{Kilde mangler}} +{{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}); kosmetiske ændringer)
mNo edit summary
'''Højere forberedelseseksamen''' (i daglig tale ''hf'') er en [[Ungdomsuddannelser i Danmark|studieforberedende ungdomsuddannelse]] på [[gymnasialt niveau]]. UddannelsenHf-eksamen blever opretteten som[[Gymnasiale afløseruddannelser fori "præparandklassen"Danmark|gymnasial uddannelse]], somder var(ligesom adgangsgivende til læreruddannelsen på lærerseminarier. Denne præparandklasse var en blindgyde[[Studentereksamen|stx]], hvis[[Højere manhandelseksamen|hhx]] alligevelog ikke[[Højere ønskedeTeknisk atEksamen|htx]]) blivegiver lærer.adgang Uddannelsentil blevde oprettet[[Videregående underuddannelser undervisningsministeri K.B.Danmark|højere Andersen,videregående deruddannelser]] ønskede([[KVU]], at[[MVU]] og "manden bag ploven" ind i uddannelsessystemet igen[[LVU]]).
 
Hf kan tilrettelægges som fuldtidsstudium over 2 år eller som [[enkeltfag]]. En fuldhel hf består af en række obligatoriske fag og faggrupper og nogle valgfag. Endvidere tilrettelæggesmange enkeltfagskurser findes endvidere kortere forberedelseshold som pakker af [[enkeltfag]]sundervisning til visse mellemlange videregående uddannelser ([[MVU]]), f.eks. [[pædagog]]pakken, politipakken og [[sygeplejerske]]pakken.
Hf-eksamen er en [[Gymnasiale uddannelser i Danmark|gymnasial uddannelse]], der (ligesom [[Studentereksamen|stx]], [[Højere handelseksamen|hhx]] og [[Højere Teknisk Eksamen|htx]]) giver adgang til de [[Videregående uddannelser i Danmark|højere videregående uddannelser]] ([[KVU]], [[MVU]] og [[LVU]]).
 
Hf har væreti stærktmange henseender vist sig at være en uddannelsesmæssig succes og fungerer i dag både som et alternativ til de tre øvrige gymnasiale uddannelser og som en slags "sweeper" i uddannelsessystemet, hvor mange unge og voksne får en "second chance". Tidligere har hf dog været kritiseret for at være en "discount-uddannelse". Hf'ernefordi harnogle hf'ere klaretklarede sig dårligere end [[gymnasie]]ts [[student]]er på nogle af de videregående uddannelser. Men der er forskellige [[population]]er blandt hf'erne, og disse klarer sig forskelligt {{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}.
Hf kan tilrettelægges som fuldtidsstudium over 2 år eller som [[enkeltfag]]. En fuld hf består af en række obligatoriske fag og nogle valgfag. Endvidere tilrettelægges kortere forberedelseshold som [[enkeltfag]]sundervisning til visse mellemlange videregående uddannelser ([[MVU]]), f.eks. [[pædagog]]pakken, politipakken og [[sygeplejerske]]pakken.
 
En reform af hf er trådttrådte i kraft i 2005, og hf har bl.a. efter reformen fået tilført to nye faggrupper kaldet KulturfagKultur- og samfundsfag og Naturfag. Kulturfag er et særligt hf-fag, som er en sammenslutning af fagene Historie (B-niveau),Religion (C), Historie og Samfundsfag (C), hvor forskellige temaer tages under behandling af de forskellige fag. Faget afsluttes med en tværfaglig synopsis-eksamensynopsiseksamen. Naturfaggruppen er på samme måde en sammenslutning af Biologi (C), Geografi (C) og Kemi (C) og har til formål at give de studerende en almen naturvidenskabelig basisviden.
Hf har været stærkt kritiseret for at være en "discount-uddannelse". Hf'erne har klaret sig dårligere end [[gymnasie]]ts [[student]]er på nogle af de videregående uddannelser. Men der er forskellige [[population]]er blandt hf'erne og disse klarer sig forskelligt {{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}.
 
Uddannelsen blev oprindelig oprettet som afløser for "præparandklassen", som var adgangsgivende til læreruddannelsen på lærerseminarier. Denne præparandklasse var en blindgyde, hvis man alligevel ikke ønskede at blive lærer. Uddannelsen blev oprettet under undervisningsminister K.B. Andersen, der ønskede, at få "manden bag ploven" ind i uddannelsessystemet igen.
 
En reform af hf er trådt i kraft i 2005, og hf har bl.a. efter reformen fået tilført to nye faggrupper kaldet Kulturfag og Naturfag. Kulturfag er et særligt hf-fag, som er en sammenslutning af fagene Religion, Historie og Samfundsfag, hvor forskellige temaer tages under behandling af de forskellige fag. Faget afsluttes med en tværfaglig synopsis-eksamen.
Naturfag minder om det naturvidenskabelige grundforløb på gymnasiet, og har til formål at give de studerende en almen naturvidenskabelig basisviden.
 
== Eksterne henvisninger ==
6

redigeringer

Navigationsmenu