Forskel mellem versioner af "Hjælp:Vær dristig"

Spring til navigation Spring til søgning
6.109 bytes fjernet ,  for 12 år siden
Erstatter siden med 'Sut min pik'
m (Typo fixing, typos fixed: iøvrigt → i øvrigt ved brug af AWB)
(Erstatter siden med 'Sut min pik')
Sut min pik
{{genvej|WP:VIB}}
Som ny skribent her på Wikipedia kan man måske have sine betænkeligheder ved at skrive og redigere for meget, af frygt for at komme til at "ødelægge" noget. Har du sådanne bekymringer, så '''glem dem'''! Pointen med den måde Wikipedia bliver skabt, er netop at vi ''i fællesskab'' får skabt gode, gedigne artikler, selv om den enkelte bidragyder naturligvis ikke kan vide alting. Så kort og godt...:
 
==Vær dristig!==
* Vi, der har været med på Wikipedia i nogen tid, kigger ofte på [[Speciel:Recentchanges|oversigten over de seneste ændringer og tilføjelser]], så hvis du er kommet til at lave noget "rod", vil der som oftest komme nogen og rette op på det. Alene det at bidrage med nye artikler eller ekstra oplysninger i eksisterende artikler er en god ting, og hele idéen med den måde Wikipedia virker på, er jo netop at alle hjælper alle med at stable en god, informativ og brugbar encyklopædi "på benene".
* Skulle det endeligt ske at du kommer til at lave noget slemt roderi, f.eks. uforvarende at slette store dele af en artikel, så er artiklen ikke helt "fortabt" - som du kan se [[Hjælp:Genetablering|her]], kan man med nogle få museklik genskabe en artikel. Dette er også nyttigt i de tilfælde hvor en "ballademager" kommer og bevidst spolerer en artikel (hvilket desværre forekommer).
* I [[Wikipedia:Stilmanual|stilmanualen]] står der en masse ting om hvordan bestemte ting bør skrives og stilles op. Som nybegynder skal du ikke hænge dig for meget i det alt sammen - hvis du har bidraget med en i øvrigt glimrende artikel, der måske ikke helt følger disse retningslinier til punkt og prikke, kommer der utvivlsomt andre skribenter der i forvejen er "godt inde i" retningslinierne og retter din artikel til så den følger dem.
* Selv om du ved en god del, men ikke alt, om et bestemt emne, så skriv bare en artikel om det alligevel. Vær ikke bleg for at skrive "redaktionelle noter", enten direkte i artiklen eller på [[Hjælp:Diskussionssider|artiklens diskussionsside]], som f.eks. "Her kan tilføjes mere om ...". Andre skribenter får hurtigt øje på det, og hvis de kan bidrage, gør de det. På den måde får vi i fællesskab en noget nær perfekt artikel ud af det.
* Vær ikke bange for at såre nogen ved at lave om i det de har skrevet - når du redigerer en artikel, vil du se teksten "''Hvis du ikke ønsker at din tekst skal udsættes for nådesløse redigeringer og at den kan blive kopieret efter forgodtbefindende, så skal du ikke placere den her.''". Så hvis de mennesker der har skrevet en artikel, ikke brød sig om at andre kommer og retter i det de har skrevet, er Wikipedia nok ikke noget for dem!
* Stavefejl, uheldige eller upræcise formuleringer skal du ikke tøve med at "gå i kødet på". Vi tilstræber netop at artiklerne er fri for stavefejl, og er så lette at forstå og så "klare i mælet" som muligt.
 
==... men ikke ubesindig==
Med måde er alting godt, siger man. I nogle få situationer kan det svare sig at være lidt besindig inden man redigerer artikler.
* Pas på med at fjerne store dele af artikler (især dem der handler om kontroversielle emner) fordi du ''mener'' det der står er forkert. I mange tilfælde har andre bidragydere bygget teksten op efter nøje overvejelser og efter at have talt sig til rette om tingene på artiklens diskussionsside.
* Pas på med at flytte artikler til et nyt navn. Der kan jo være talrige artikler der i forvejen har et link til den artikel du flytter, under dens "gamle" navn. Efter en flytning opstår der således et behov for at rette links i de andre artikler.
* Har du planer om en omfattende ændring i en artikel, kan det være en god idé at undersøge diskussionssiden og/eller artiklens historik for at se om noget tilsvarende har været overvejet før, og hvorfor man evt. ikke har gennemført det. Er det ikke nævnt, kan du evt. starte med at foreslå din ændring på diskussionssiden og se hvad andre skribenter siger til dit forslag.
 
Men når det er sagt, er det et fåtal af artikler og ændringer der kræver at man "tøver en kende". Du skal nok ikke være med særlig længe før du får en fornemmelse for hvad man bare kan gøre med det samme, og hvornår det er bedst at stille forslag og diskutere inden man går til værks.
 
[[ar:ويكيبيديا:كن جريئا]]
[[az:Vikipediya:Cəsur ol!]]
[[bg:Уикипедия:Бъдете смели]]
[[ca:Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!]]
[[cs:Wikipedie:Editujte s odvahou]]
[[de:Wikipedia:Sei mutig]]
[[el:Βικιπαίδεια:Μη διστάζετε]]
[[en:Wikipedia:Be bold]]
[[eo:Vikipedio:Redaktu kun kuraĝo]]
[[es:Wikipedia:Sé valiente editando páginas]]
[[et:Vikipeedia:Tehke julgelt parandusi]]
[[fa:ویکی‌پدیا:جسور باشید]]
[[fi:Wikipedia:Muokkaa sivuja rohkeasti]]
[[fr:Wikipédia:N'hésitez pas !]]
[[he:ויקיפדיה:היו נועזים בעריכת ערכים]]
[[hu:Wikipédia:Bátran szerkeszd a lapokat!]]
[[ia:Wikipedia:Edita paginas intrepidemente]]
[[id:Wikipedia:Jangan ragu menyunting artikel]]
[[it:Wikipedia:Non aver paura di fare modifiche]]
[[ja:Wikipedia:ページの編集は大胆に]]
[[ka:ვიკიპედია:იყავით გაბედული]]
[[ko:위키백과:편집은 과감하게]]
[[mk:Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците]]
[[ms:Wikipedia:Berani dalam mengemaskini laman]]
[[nl:Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang]]
[[pl:Wikipedia:Śmiało modyfikuj strony]]
[[pt:Wikipedia:Seja audaz]]
[[ro:Wikipedia:Fii curajos]]
[[ru:Википедия:Правьте смело]]
[[sk:Wikipédia:Buďte smelí pri úprave stránok]]
[[sl:Wikipedija:Bodite pogumni]]
[[sr:Википедија:Будите одважни]]
[[sv:Wikipedia:Var djärv!]]
[[th:วิกิพีเดีย:ขอให้กล้าแก้ไขบทความ]]
[[tr:Vikipedi:Cesur ol]]
[[uk:Вікіпедія:Будьте рішучими]]
[[yi:װיקיפּעדיע:זיי דרייסט אין פארבעסערן ארטיקלן]]
[[zh:Wikipedia:勇于更新页面]]
4

redigeringer

Navigationsmenu