Kanonbatteriet Bateria de las Cenizas: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 24: Linje 24:
== Kilder ==
== Kilder ==
*Egne observationer på stedet
*Egne observationer på stedet

*[http://www.playaparaiso.org/guns_portman.htm| Lokal turistinformation]





Versionen fra 24. mar. 2009, 21:17

Kanontårnet indvendig visende bagstykket
Fil:38,1 cm kanon.JPEG
38,1 cm kanon i Bateria las Cenizas

Kanonbatteriet Bateria de las Cenizas er en militær installation med kanoner nær byen Cartagena ved den spanske middelhavskyst. Batteriet blev etableret i 1926 og nedlagt i 1995.

Historisk baggrund

I 1926 besluttede man i Spanien at etablere moderne kystforsvarsinstallationer, herunder et antal tunge kystforsvarsbatterier med 38,1 cm Vickers - Armstrong kanoner.

Geografisk placering

Byen Cartagena på Spaniens middelhavskyst har siden den blev anlagt i oldtiden været en meget vigtig handels- og flådehavn. Med henblik på at beskytte havnen blev der i perioden fra 1930 til 1936 etableret to tunge kystbatterier med et placeret ved MazzarónCapo Tinoso og et ved PortmánMonte de las Cenizas. Disse to batterier havde med deres langtrækkende kanoner ildovergribning foran havnen i Cartagena. Bateria de las Cenizas ligger i en højde af 305 meter over havet og med en formidabel udsigt over Middelhavet. Man finder adgangsvejen til batteriet på det højeste punkt på vejen mellem Club la Manga og Portmán. Der findes en stor parkeringsplads på stedet. Herfra fører en bred vandresti gennem det fredede område op til batteriet. Vandreturen tager ca. 45 minutter.

Batteriet

Kanonbatteriet blev nedlagt som militær installation i 1994. Siden da har det henligget ubevogtet, men er stadig i en rimelig god forfatning. Kanoner og kanontårne samt indgangsporten er blev malet i 2008 og fremtræder flot mens de øvrige bygninger og installationer er i forskellige grader af forfald. Alligevel giver de et godt indtryk af, hvordan hele batteriet har været indrettet. Ca. en kilometer væk ligger den tilhørende kaserne, som er i stærkt forfald.

Kanonerne

På trods af forfaldet fremtræder kanonerne i god stand. Det ene kanontårn er åbent, så man kan klatre ind i det forfra og se indretningen. Kanonerne er af typen Vickers - Armstrong 381/45 mm og fremstillet i 1920'erne i England. Rørets længde er 17,6 meter og vægten er 88.000 kg. Den maksimale skudvidde er 35.000 meter. Granatvægten var for såvel AP som HE granaten 885 kg.

Der er ikke gjort forsøg på at gøre batteriet til en turistattraktion således som det er tilfældet med de tunge tyske 380 mm batterier i Hanstholm og i Kristianssand. Hele batteriet er dog stadig i en sådan stand, at det stadig vil kunne gøres til en attraktion på højde med batteriet Vara i Kristianssand.

Eksterne link


Kilder

  • Egne observationer på stedet