Ikonoklasme: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
38 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
link + udvidelse af billedtekst
m (Bot: Adding {{Commonscat|Iconoclasm}}; kosmetiske ændringer)
(link + udvidelse af billedtekst)
[[Fil:Gheerhaets Allegory iconoclasm.jpg|thumb|[[Marcus Gheeraerts den Ældre]], ''Billedstormerne'', ca.1566]]
'''Ikonoklasme''' (græsk for "billede ødelæggelse") er en bevidst destruktion eller injurier af vigtige symbolske billeder eller ikoner som er anerkendt inden for en [[kultur]], [[religion]] eller i samfundet. En ikonoklastisk handling indebærer normalt, at aktiviteten er offentlig, oprørsk, og udføres af en defineret gruppe.
 
Mennesker, som er involveret i eller støtter ikonoklasme kaldes '''billedstormere''' eller '''ikonoklaster''', et begreb, som er blivet anvendt om enhver person, som bryder eller foragter etablerede [[dogme]]r eller [[konvention]]er. Omvendt er mennesker, der ære eller nære ærbødighed for religiøse billeder kaldes ikonolater. I en byzantinsk sammenhæng er de kendt som ikonoduler eller ikonofiler.
 
Ikonoklasme udføres oft af folk med en anden religion, men er ofte et resultat af sekteriske stridigheder mellem fraktioner af samme religion. De to [[byzantinske]] udbrud i løbet af 8. og 9. århundreder var usædvanligt i, at brugen af billeder var det vigtigste emne i den tvist, snarere end et biprodukt af større bekymringer. I [[kristendommen]], har ikonoklasme generelt været motiveret af en bogstavelig fortolkning af [[de ti bud]] fra [[5. Mosebog]] kapitel 5: {{citat|Du må ikke have andre guder end mig. Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden.}}
[[Fil:SaddamStatue.jpg|thumb|Et moderne eksempel på ikonoklasme, statue af [[Saddam Hussein]] væltes af USAs militær.]]
{{Commonscat|Iconoclasm}}

Navigationsmenu