Sønderborgbanen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
Småændringer
Linje 3: Linje 3:
== Historie ==
== Historie ==


Banen blev først bygget i 1901, da forbindelserne med skib fra [[Flensborg]] til Sønderborg var relative gode. Hovedstrækning var i den tyske tid Padborg-Tørsbøl-Sønderborg, mens Tinglev-Tørsbøl kun var en sidebane til at skabe forbindelse til Tønder og det øvrige del af den nuværende [[Sønderjylland]]. Efter Genforeningen i 1920 blev roller byttet om - forbindelse fra Tinglev blev hovedforbindelsen. I 1932 blev det besluttet at strækningen Padborg og Tørsbøl skulle nedlægges sammen med [[Broagerbanen]].
Banen blev først bygget i 1901, da forbindelserne med skib fra [[Flensborg]] til Sønderborg var relative gode. Hovedstrækning var i den tyske tid Padborg-Tørsbøl-Sønderborg, mens Tinglev-Tørsbøl kun var en sidebane til at skabe forbindelse til Tønder og det øvrige del af den nuværende [[Sønderjylland]]. Efter Genforeningen i 1920 blev roller byttet om - forbindelse fra Tinglev blev hovedforbindelsen. I 1932 blev det besluttet at strækningen Padborg og Tørsbøl skulle nedlægges sammen med [[Broagerbanen]]. På Tørsbøl Stations område står en mindesten for den nedlagte strækning.


== Stationer ==
== Stationer ==
Linje 29: Linje 29:
== Trafik ==
== Trafik ==


Før 1920 var der direkte tog til/fra Flensborg. Efter 1920 blev trafikken over Padborg begrænset. Mens der var trafik til [[Tønder]] og nordpå. Lokaltrafikken på banen blev indlagt i 1974.
Før 1920 var der direkte tog til/fra Flensborg. Efter 1920 blev trafikken over Padborg begrænset, mens der var trafik til [[Tinglev]] og nordpå. Lokaltrafikken på banen blev nedlagt i 1974. I dag er de fleste forbindelser [[Intercity]] til/fra [[København]]. Al godstrafik er ophørt.

I dag er de fleste forbindelser [[Intercity]] til/fra [[København]]. Alt godstrafik er ophørt.


{{banestub}}
{{banestub}}

Versionen fra 10. apr. 2009, 18:16

Sønderborgbanen var/er en jernbanestrækning fra hhv Padborg og Tinglev og administreres i dag af Banedanmark.

Historie

Banen blev først bygget i 1901, da forbindelserne med skib fra Flensborg til Sønderborg var relative gode. Hovedstrækning var i den tyske tid Padborg-Tørsbøl-Sønderborg, mens Tinglev-Tørsbøl kun var en sidebane til at skabe forbindelse til Tønder og det øvrige del af den nuværende Sønderjylland. Efter Genforeningen i 1920 blev roller byttet om - forbindelse fra Tinglev blev hovedforbindelsen. I 1932 blev det besluttet at strækningen Padborg og Tørsbøl skulle nedlægges sammen med Broagerbanen. På Tørsbøl Stations område står en mindesten for den nedlagte strækning.

Stationer

Strækningen fra Padborg havde følgende stationer

  • Padborg Station (Pd)
  • Nørre Smedeby Station (Nü)
  • Holbøl Station (Hol)
  • Tørsbøl Station (Tsb)

Trafik

Før 1920 var der direkte tog til/fra Flensborg. Efter 1920 blev trafikken over Padborg begrænset, mens der var trafik til Tinglev og nordpå. Lokaltrafikken på banen blev nedlagt i 1974. I dag er de fleste forbindelser Intercity til/fra København. Al godstrafik er ophørt.

JernbaneSpire
Denne jernbaneartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.