Forskel mellem versioner af "Christoffer Gabel"

Spring til navigation Spring til søgning
4 bytes fjernet ,  for 12 år siden
ingen redigeringsopsummering
[[Billede:Christoffer Gabel.jpg|thumb|250px|Christoffer Gabel]]
'''Christoffer Gabel''' ([[6. august]] [[1617]] i [[Glückstadt]] - [[13. oktober]] [[1673]]). Han var den ældste søn af købmand [[Waldemar Gabel]] og [[Anna von Horn]] og han arvede sin faders købmandsstatus efter begge forældre omkom i [[1641]]. Christoffer blev i slutningen af [[Trediveårskrigen]] udnævnt til kongelig proviantmester ved det Brandenburgske Hof. Han var gift med Ermegaard Badenhaupt, datter af rentemesteren i bispedømmet Verden, hvor [[Frederik 3]] en tid var koadjutor. Sammen fik de blant annet sønnen [[Frederik Gabel]], i [[1645]].
I starten af [[1650'erne]] drog han til [[Danmark]] for at søge en bedre lykke og kom hurtigt i Kongkong [[Frederik 3]].s gunst. Gabel blev adlet og fra [[1655]] forpagtede han de visse og uvisse indtægter af [[Færøerne]] mod at svare en årlig afgift på 1000 [[rigsdaler]] til kongen. [[19. januar]] [[1661]] fik han af kongen tilstået [[Færøerne]] som len. Hans søn Frederik skulle arve lenet. Afgiften på de 1000 rigsdaler blev opgivet i [[1662]] hvormed familien opnåede de fulde indtægter af øerne og et egentligt handelsmonopol. Dette arve-len er et usædvanligt træk, eftersom [[Frederik 3]]. havde afskaffet lenssystemet i [[1661]].
 
Gabel blev kort før [[Karl Gustav-krigen]] ([[1657]]-[[1660]]), udnævnt til Kgl. rådgiver og under krigen var han med som forhandler på danskernes vegne under [[Freden i Roskilde]]. Da [[enevælde]]n trådte i kraft blev Gabel efter tro tjeneste udnævnt til [[gehejmeskriver]], stats- og [[kammerherre]] i den danske adel samt [[statholder]] i [[København]]. Christoffers karriere blev ved med at stige, indtil [[1667]] hvor hans kone Anna døde under en jagt nær [[Rekinde]]. Men det skulle ikke helt standse Gabels fremgang og da han allierede sig med rigets mægtigste mænd [[Hans Schack]], [[Greve af Schackenborg]] og [[Johan Christoffer Kørbitz]], [[amtmand]] i [[Roskilde]] blev Gabel selv den mægtigste mand i Riget næsten endnu mere magtfuld end selve kongen. Han blev elsker med borgmesterdatteren [[Christina von Büchloew]] i [[1669]] og med hende fik han to uægte børn.
Anonym bruger

Navigationsmenu