Biograf: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m ref
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: arz:سينيما
Linje 22: Linje 22:


[[ar:تصوير متحرك]]
[[ar:تصوير متحرك]]
[[arz:سينما]]
[[arz:سينيما]]
[[az:Kinoteatr]]
[[az:Kinoteatr]]
[[bat-smg:Kins]]
[[bat-smg:Kins]]

Versionen fra 30. apr. 2009, 02:08

For alternative betydninger, se Biograf (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Biograf)
En biografsal i Australien

En biograf er et sted, sædvanligvis en bygning, hvor man fremviser film. Normalt kræves det at man løser billet for at komme ind til filmen. Filmen vises på et hvidt lærred ved hjælp af en projektor. Filmen kan enten være som celluloidstrimmel eller i digitalt format, sidstnævnte er dog selv i 2008 sjældent; der er stadig færre end fem digitale biografsale i Danmark. Det mest normale format er film på 35mm film. En film på 90-120 minutter er mellem 3-4km lang. Et billede 2 cm højt og der vises 24 billeder pr. sekund. Pr. billede er der 4 huller som projektoren hæver filmen frem i.

Biografer kan også være i form af drive-in biografer, hvor man kører ind i sin bil og ser filmen fra denne. Lyden videregives via en radio. Et eksempel på en sådan er Lynge Drive-in Bio, der er Europas største biograf. Den største enkelstående sal i Danmark er Imperial som har plads til 1102 mennesker. Det største lærred findes dog i Tycho Brahe Planetarium i København, hvis lærred udgør ca. 800 m². Tycho Brahe Planetarium har også det største 3D-billede, som er på 350 m². [1] I dagens danske biografer stammer ifølge Nordisk Film en trediedel af omsætningen fra salg af slik og søde drikkevarer.

Verdens ældste stadig fungerende biograf, er Korsør Biograf Teater, som blev grundlagt i august 1908.[2]

Rygeforbud

Rygeforbud i danske biografer blev indført ved Justitsministeriets bekendtgørelse af 24. maj 1948. Bekendtgørelsen titel er : Bekendtgørelse om Forbud mod Tobaksrygning i Biografteatre mv. og trådte i kraft 1. juni 1948.

Henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: