Lissabon: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: zh-min-nan:Lisboa
m Indsættelse af eksternt link
Linje 54: Linje 54:
== Eksterne kilder/henvisninger ==
== Eksterne kilder/henvisninger ==
{{commons|Lisbon}}
{{commons|Lisbon}}
* [http://portugalbureauet.dk/lissabon-e-vale-do-tejo/portugal/lissabon/ Portugalbureauet - specialist i rejser til Lissabon]
* [http://www.portugalnyt.dk/content/lissabon.aspx Guide til Lissabon - Portugals hovedstad]
* [http://www.portugalnyt.dk/content/lissabon.aspx Guide til Lissabon - Portugals hovedstad]
* [http://www.jordibusque.com/Index/Stories/AlfamaCastelo/AlfamaCastelo_01.html Alfama & Castelo]
* [http://www.jordibusque.com/Index/Stories/AlfamaCastelo/AlfamaCastelo_01.html Alfama & Castelo]

Versionen fra 3. maj 2009, 19:02

Lissabon
Lisboa
Byflag Byvåben

Lissabons beliggenhed
Overblik
Land Portugal Portugal
Borgmester António Costa
Grundlagt 1179
Demografi
Indbyggertal 564.657 (2001)
 - Areal 83,84 km²
 - Befolknings­tæthed 6.518,1 pr. km²
Andet
Tidszone (WET)
Hjemmeside www.cm-lisboa.pt
Oversigtskort
Lissabon ligger i Portugal
Lissabon
Lissabon
Lissabons beliggenhed i Portugal

Lissabon (Lisboa) er Portugals hovedstad og største by. Det er den vestligste hovedstad i Europa. Byens grænser er snævert defineret af de historiske grænser, hvilket har gjort, at flere forstadsbyer stadig eksisterer som selvstændige administrative enheder i omegnen af Lissabon. Dette gælder f.eks. Loures, Amadora, Oeiras, Odivelas og Sacavém.

Indbyggere

Selve Lissabon har omkring 560.000 indbyggere, og Stor-Lissabon (medregnet de administrativt selvstændige forstadsområder) har over 2.500.000 indbyggere.

Geografi

Lissabon er bygget på og omkring syv høje, og niveauforskellene er store. Den mest kendte bakke er Sâo Jorge, som er let at få øje på idet det imponerende slot Castello de São Jorge ligger på toppen. De resterende 6 høje har enten en kirke eller et udsigtspunkt på toppene.

Historie

Historisk kort over Lissabon

Byen er faktisk ældre end Rom og alle andre hovedstæder i Vesteuropa. Legenden fortæller, at byen fik sit romerske navn, Olisipo efter den græske helt Odysseus, som på sin rejse tilbage fra Troja tog sig tid til at standse her for at forføre nymfen Calypso. Af sorg over hans afsked forvandlede hun sig til en slange, hvis bugter dannede de 7 høje, som byen ligger på.

Romerne overtog byen efter fønikerne og udnævnte Lissabon til hovedstad i provinsen Lusitania. Maurerne (araberne) erobrede Lissabon i 714 og holdt den de næste 400 år. Byens oprindelige vækst og betydning skyldes dens heldige beliggenhed og dens beskyttede havn. Vasco da Gama sejlede til Indien fra Lissabons forstad Belém i 1497 og gav Portugal monopol på handel med krydderier fra Østen. da Gama havde således mere held med sit forehavende end Columbus, som 5 år tidligere sejlede vestpå for at finde Indien - men i stedet fandt Amerika. I de næste 200 år havde det lille Lissabon større indtægter end nogen anden by i Europa.

Lissabon har været udsat for mange jordskælv gennem sin historie. I 1755, da de fleste af byens indbyggere var samlet i kirkerne for at fejre Alle Helgens Dag, indtraf det største jordskælv nogensinde i Europa (se Jordskælvet i Lissabon 1755). Indbyggerne løb mod havnen for at undgå de ildebrande, som brød ud. Byen blev oversvømmet af en bølge 4 etager høj. På få timer mistede Lissabon en tredjedel af sine indbyggere.

Panorama over Lissabon
:Image:Lisbon Panorama.jpg
Panorama over Lissabon

Transport

De fleste steder i byen ligger inden for en spadsereturs afstand. Der findes ganske vist en metro med hovedstationer ved Praca dos Restauradores og Rossio, men den dækker så lille en del af byen, at det næsten ikke kan betale sig at anvende den. Der sælges billetter på alle stationer. Elektriske sporvogne kører overalt i byen, der er 5 linjer. Busser er især anvendelige, hvis man vil besøge steder udenfor Lissabon. Trafikken i Lissabon er hektisk og der bliver kørt hurtigt og tæt.

Eksterne kilder/henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA