Graf Zeppelin (skib): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Flytter {{Commonscat}} til Eksterne henvisninger; kosmetiske ændringer
m ret isbn-syntaks
Linje 21: Linje 21:
{{Commonscat|German aircraft carrier Graf Zeppelin}}
{{Commonscat|German aircraft carrier Graf Zeppelin}}
* [http://www.bismarck-class.dk/shipmodels/german_models/grafzeppelinlavender.html Model af Graf Zeppelin]
* [http://www.bismarck-class.dk/shipmodels/german_models/grafzeppelinlavender.html Model af Graf Zeppelin]
* Burke, Stephen, 'Without wings, the story of Hitler's aircraft carrier' (Trafford publishing ISBN-10: 1425122167, Sept 07 ) http://www.withoutwingsonline.co.uk
* Burke, Stephen, 'Without wings, the story of Hitler's aircraft carrier' (Trafford publishing ISBN 1425122167, Sept 07 ) http://www.withoutwingsonline.co.uk


[[Kategori:Skibe fra 2. verdenskrig fra Tyskland]]
[[Kategori:Skibe fra 2. verdenskrig fra Tyskland]]

Versionen fra 10. maj 2009, 22:21

Graf Zeppelin

Graf Zeppelin var navnet på det hangarskib som den tyske krigsmarine påbegynde bygningen af i 1936. Skibet blev det eneste hangarskib som Nazi-Tyskland forsøgte at bygge. Skibet var opkaldt efter Ferdinand von Zeppelin.

Skibet blev under overværelse af Adolf Hitler søsat i Kiel den 8. december 1938, men blev aldrig bygget færdigt. Som en konsekvens af 2. verdenskrigs udbrud besluttede man at fokusere på bygningen af ubåde frem for at færdiggøre "Graf Zeppelin".

Det ufærdig hangarskib blev flyttet til Gdansk, hvor det fungerede som depotskib og faldt i de sovjetiske styrkers hænder ved krigens afslutning.

I 1947 trak den sovjetiske marine skibet ud i Østersøen og brugte det som mål i forbindelse med en række forsøg på, hvorledes man bedst kunne sænke et hangarskib. Skibet sank dog først efter at være ramt af to kraftige torpedoer.

Hangarskibet blev genfundet på bunden af Østersøen i 2006, da et polsk firma ledte efter olie. Skibet ligger i dag på 80 meter dybt vand nord for Gdynia.

"Graf Zeppelin" var 250 meter langt, 30 meter bredt og ville have medført en ca. 2.000 mand besætning samt 43 fly af typerne Messerschmitt Bf 109 T og Junkers Ju 87 T, bedre kendt som Stuka.

To luftskibe', LZ 130, søsterluftskibet til Hindenburg og LZ 127 blev ligeledes døbt Graf Zeppelin.

Se også

"... I Rastenburg var der en mellemstor flyveplads ved navn "Graf Zeppelin", som Hitler kunne bruge som udgangspunkt for inspektioner af fronten. ..."

Eksterne henvisninger