Forskel mellem versioner af "Spyd"

Spring til navigation Spring til søgning
28 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Bot: Adding {{Commonscat|Spears}}; kosmetiske ændringer
m (Flyttet stub.)
m (Bot: Adding {{Commonscat|Spears}}; kosmetiske ændringer)
Et '''spyd''' er et gammelt [[våben]] bestående af et langt [[skaft]] (typisk [[træ]]), med en påmonteret [[klinge]] (typisk [[sten]]). Undertiden ses det, at den ene ende af skaftet er blevet spidset, så det fremstår skarpt nok til at blive brugt som våben.
 
Der er tale om en gammel opfindelse, da man har fundet eksemplarer helt fra [[stenalder]]en. Dengang blev de brugt til [[jagt]], mens de senere i [[middelalder]]en blev de brugt til [[krig]], mens [[Bue (våben)|buebuen]]n havde overtaget spydets plads som [[jagtvåben]].
 
== Benyttelse af dyr ==
Spyd konstruktion og brug er også benyttet af [[Pan troglodytes verus]] arter (en typisk [[Chimpanse]]). Chimpanser nær [[Kédougou]], [[Senegal]] er blevet observeret imens de konstruerede spyd ved at brække lige grene af [[træ]]er, hive [[bark]]et og pindene af, og benytte deres tænder til at gøre den ene ende skarp. De kan benytte spydende til at jæge [[galago]]er sovende i huller.<ref name=Pruetz1>Jill D. Pruetz1 and Paco Bertolani, [http://www.current-biology.com/content/article/fulltext?uid=PIIS0960982207008019 Savanna Chimpanzees, Pan troglodytes verus, Hunt with Tools"], ''Current Biology'', [[6. Marts]], [[2007]]</ref> Orangutanger har også benyttet spyd til at fiske efter at have observeret mennesker fiske på samme måde.<ref name=The Daily Mail1>http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/technology/technology.html?in_article_id=562236&in_page_id=1766&ito=1490 ''Orangutan attempts to hunt fish with spear'', [[16. April]], [[2008]]</ref>
 
== Se også ==
*[[Pilum]]
*[[Pil (våben)|Pil]]
 
== Kilder og referencer ==
{{reflist}}
 
{{histstub}}
{{Commonscat|Spears}}
 
[[Kategori:Våben]]
242.767

redigeringer

Navigationsmenu