Huset Welf: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Flytter {{commonscat}}
DumZiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: fr:Welf
Linje 24: Linje 24:
[[es:Casa de Welf]]
[[es:Casa de Welf]]
[[fi:Welf]]
[[fi:Welf]]
[[fr:Welfs]]
[[fr:Welf]]
[[hu:Welf-ház]]
[[hu:Welf-ház]]
[[it:Welfen]]
[[it:Welfen]]

Versionen fra 15. maj 2009, 03:39

Guelf, Welf, tysk fyrsteslægt som i forbund med pavemagten bekæmpede de hohenstaufiske kejsere og disses tilhængere (Ghibeliner). Udviklede sig til et politisk parti (Welfer, Guelfer) hovedsagelig bestående af adel og bypatriciere.

En af de mest berømte welfere var hertug Henrik Løve, en af de mægtigste mænd i Tyskland på sin tid. Han deltog i erobringen af venderfæstningen Arkona, sammen med den danske kong Valdemar I den Store. Fra Henrik Løve nedstammer alle eksisterende welfer efter 1100-tallet. Henrik mistede en stor del af sine territorier og sin magt, hvilket for Welf-slægten betød en indskrænket magtposition i Tyskland i mange århundreder. Henriks resterende besiddelser blev delt imellem hans mange efterkommere.

En af Welf-linjerne (Huset Hannover) kom til magten i Hannover og erhvervede sig kurfyrstetitlen. Den selvsamme linje, den såkaldte Hannover-Braunschweig-linje, blev i begyndelsen af 1700-tallet konger af Storbritannien på grund af deres slægtskab med huset Stuart. Den første welferkonge af Storbritannien var George I.

Den danske dronning Juliane Marie, gift med kong Frederik V, var af Welf-slægten.

Eksterne kilder/henvisninger

HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.