Forskel mellem versioner af "Børsteløs DC-motor"

Spring til navigation Spring til søgning
827 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
ændr, tilføj
(småtilføj)
(ændr, tilføj)
[[File:Stator machine triphasée.jpg|thumb|200px|Beviklet jernlamineret 3-faset stator, som kan anvendes til en BLDC-motor.]]
[[File:Electric bicycle with front motor.jpg|thumb|200px|[[El-cykel]] med en BLDC-motor i forhjulet.]]
En '''børsteløs DC motor''', '''BLDC-motor''' (eng. ''Brushless DC electric motor'') er en [[jævnstrøm]] [[el-motor]] der bruger et elektronisk kontrolleret [[kommutator (elektrisk)|kommutator]] system, i stedet for et mekanisk kommutator system (se eventuelt [[elektromotor]]). En børsteløs motor i sig selv er forholdsvis simplere end traditionelle elektromotorer. Den elektroniske kommutering og styring af børsteløse motorer er avanceret og er i dag på trods af det relativ billige end tidligere.
 
Børsteløse motorerBLDC-motor kræver mindre vedligeholdelse (da der er færre dele der bliver slidt) og har sædvanligvis bedre ydeevne, højere [[drejningsmoment]] og effektivitet, da magnetfelternes vinkel mellem [[rotor]]en og [[stator]]en kan styres og optimeres øjeblikkeligt efter ønsket [[kraft]], [[acceleration]], [[deceleration]], [[vinkelhastighed]] og [[friløb]].
 
Børsteløse DC motorerBLDC-motor bliver anvendt til bl.a. elektriske [[modelfly]], [[El-cykel|el-cykler]], [[diskettedrev]], [[harddisk]]-drev, [[videokassetteoptager]]hovedets og evt. kapstan motor, elektriske [[blæser]]e...
 
==Opbygning==
Børsteløse DC motorerBLDC-motor er i langt de festefleste tilfælde 3-fasede og har derfor i langt de fleste tilfælde 3 tilledninger, som i princippet skal tilkobles 3 vekselstrømsfaser med 120 graders indbyrdes [[Fase (svingning)|fase]]forskydning.
 
En BLDC-motor kan have Hall-sensorer og disse har så separate signaltilledninger.
Børsteløse motorer kan konstrueres i to forskellige fysiske opbygninger:
 
*I den ”traditionelle” opbygning er permanent magneterne monteret på rotoren (kernen) Stator spolerne omkranser og indelukker rotoren, som en børstet DC-motor.
I alle BLDC-motorer er det roterende armatur permanentmagneter og induktionsspolerne sidder på statoren og er dermed stationære.
*I 'outrunner' (omløber) opbygningen er permanentmagneterne ophængt i en overhængende rotor der omkranser stator-spolerne. I alle børsteløse motorer erstatter statoren det roterende armatur og stator-spolerne er altid stationære.
 
Børsteløse motorerBLDC-motor kan konstrueres i to forskellige fysiske opbygninger:
*''inrunner'' - her er [[permanentmagnet]]erne monteret på den indre rotorkerne. Stator spolerne omkranser og indelukker rotoren.
*''outrunner'' (omløber) - opbygningen er permanentmagneterne sidder i en omkransende rotor der roterer om de indre stator-spoler.
 
[[Gear]] kan i mange tilfælde overflødiggøres ved anvendelse af det rette BLDC-motor design. F.eks. kan langsomtgående BLDC-motorer designes med mange [[pol]]er, så drejningsmomentet og effektiviteten holdes højt. Denne designegenskab har gjort BLDC-motorer meget populære til elektriske modelfly, da det sparer vægt og er mere effektivt.
 
Den elektroniske kommutering og styring udgøres af en 3-faset [[vekselretter]], som via Hall-sensorer eller ved hjælp af den elektromotoriske kraft af en fasevikling i "tomgang", registrerer/aftaster magnetfeltet mellem rotor og stator - og rotorretning og anvender dette til at styre de tre faser i henhold til ønsket [[kraft]], [[acceleration]], [[deceleration]], [[vinkelhastighed]] og [[friløb]].
 
== Sammenligning af børsteløse med børstede motorer ==
112.053

redigeringer

Navigationsmenu