Landdistrikt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer
Athene (diskussion | bidrag)
Linkfix
Linje 1: Linje 1:
Et '''landdistrikt''' var før 1970 i statistisk og geografisk henseende betegnelsen for henholdsvis den del af en købstadskommunes areal, der ikke var bymæssigt bebygget, samt for de datidige landsogne eller sognekommuner<ref>jvf. Ordbog over det danske sprog: ''distrikt paa landet. Fædrel. 1844.sp.13853. HjælpeO.609. || spec. (emb.) om distrikt uden for en købstads grænser, der er del af et til en købstadkirke hørende sogn, og som i visse henseender er knyttet til købstadkommunen; købstadlanddistrikt. Lov 26/5 1868.§15. Sal.2XV.145''.</ref>.
Et '''landdistrikt''' var før [[1970]] i statistisk og geografisk henseende betegnelsen for henholdsvis den del af en købstadskommunes areal, der ikke var bymæssigt bebygget, samt for de datidige landsogne eller sognekommuner<ref>jvf. Ordbog over det danske sprog: ''distrikt paa landet. Fædrel. 1844.sp.13853. HjælpeO.609. || spec. (emb.) om distrikt uden for en købstads grænser, der er del af et til en købstadkirke hørende sogn, og som i visse henseender er knyttet til købstadkommunen; købstadlanddistrikt. Lov 26/5 1868.§15. Sal.2XV.145''.</ref>.


Et '''landdistrikt''' er en betegnelse, der bruges om yder-, land- og mellem[[kommune]]r. [[Fødevareministeriet]] har i forbindelse med [[kommunalreformen (2007)|kommunalreformen]] [[1. januar]] [[2007]] inddelt kommunerne i fire klasser, hvorudfra termen landdistrikt er udsprunget. Klassifikationssystemet er udarbejdet i samarbejde med [[Danmarks Jordbrugsforskning]] og er baseret på 14 udvalgte [[indikator]]er.
Et '''landdistrikt''' er en betegnelse, der bruges om yder-, land- og mellem[[kommune]]r. [[Fødevareministeriet]] har i forbindelse med [[kommunalreformen (2007)|kommunalreformen]] [[1. januar]] [[2007]] inddelt kommunerne i fire klasser, hvorudfra termen landdistrikt er udsprunget. Klassifikationssystemet er udarbejdet i samarbejde med [[Danmarks Jordbrugsforskning]] og er baseret på 14 udvalgte [[indikator]]er.

Versionen fra 3. jun. 2009, 01:03

Et landdistrikt var før 1970 i statistisk og geografisk henseende betegnelsen for henholdsvis den del af en købstadskommunes areal, der ikke var bymæssigt bebygget, samt for de datidige landsogne eller sognekommuner[1].

Et landdistrikt er en betegnelse, der bruges om yder-, land- og mellemkommuner. Fødevareministeriet har i forbindelse med kommunalreformen 1. januar 2007 inddelt kommunerne i fire klasser, hvorudfra termen landdistrikt er udsprunget. Klassifikationssystemet er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Jordbrugsforskning og er baseret på 14 udvalgte indikatorer.

  • Yderkommuner (16 kommuner)
  • Landkommuner (29 kommuner)
  • Mellemkommuner (18 kommuner)
  • Bykommuner (35 kommuner)

Efter denne inddeling tæller landdistrikter altså 63 kommuner og kan klassificeres som liggende tættere eller længere væk fra regionale bycentre. De områder som ligger længst væk omtales også som yderområder og udkantsområder. Disse områder vil generelt have det samme at tilbyde, nemlig billige huse, masser af natur og frisk luft, men også ulemper befolkningssammensætningen taget i betragtning; mange ældre og mennesker med lav uddannelse, som har det vanskeligt med outsourcingen af industriarbejdspladser til østlandene. Fraflytning og arbejdsløshed er nogle af de andre mere kedelige aspekter, der kan knyttes til landdistrikter.

Området har stor bevågenhed fra især EU's side, hvor man i starten af 2006 lancerede et nyt landdistriktsprogram. Det nye program vil gøre det muligt at søge en hel del penge til at understøtte forskellige former for udviklingstiltag i landdistrikterne.

Landdistrikterne og de mange spørgsmål, der knytter sig til de udfordringer, som landdistrikterne har foran sig, er stadig et ret uudforsket område i Danmark. Den eneste forskningsenhed som er helt dedikeret til at følge området er Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter ved Syddansk Universitet i Esbjerg .

Noter

  1. ^ jvf. Ordbog over det danske sprog: distrikt paa landet. Fædrel. 1844.sp.13853. HjælpeO.609. || spec. (emb.) om distrikt uden for en købstads grænser, der er del af et til en købstadkirke hørende sogn, og som i visse henseender er knyttet til købstadkommunen; købstadlanddistrikt. Lov 26/5 1868.§15. Sal.2XV.145.

Eksterne henvisninger