Forskel mellem versioner af "Historisk-kritisk metode"

Spring til navigation Spring til søgning
rettet en del x'er til ks's og andet sprogligt; se også afsnit fjernet, da der kun var to links til artikler i den tyske Wikipedia
(rettet en del x'er til ks's og andet sprogligt; se også afsnit fjernet, da der kun var to links til artikler i den tyske Wikipedia)
'''Historisk-kritiske metode''' er betegnelsen på et sæt af metoder til undersøgelse af historiske tekster. Den er frem for alt kendt som en metode indenfor den [[bibelsk exegeseeksegese|bibelske exegeseeksegese]]. Men den historisk-kritiske metode bliver anvendt overalt hvor en skriftlig overleveret [[tradition]] foreligger i flere hinanden afvigende varianter, eller hvor en skriftliggørelse bliver ledsaget af parallelle mundtlige overleveringer.
 
Videnskabeligt arbejde er kendetegnet dervedved, at det ikke definerer sig udfra sine resultater, men derved at alle de kendsgerninger, der kommer på tale, kan efterprøves og gentages med fælles [[videnskabelig metode|metoder]]. Såsnart man påberåber sig videnskabelighed, er det derfor nødvendigt at gøre regnskab for de anvendte metoder. Siden [[oplysningstiden]] har den opfattelse vundet indpas, at hvis en forfatter vil delagtiggøre sine omgivelser i en bestemt tekst, så må tekstens mening udarbejdes, før der kan følge en videre fortolkning. Fremgangsmåden i udarbejdelsen af denne første mening er kernen i den historisk-kritiske metode.
 
Til den historisk-kritiske metodes værktøjer hører f.eks.:
 
*[[Kanonkritik]]
*[[TextkritikTekstkritik]]
*[[Formkritik]]
*[[Socialhistorisk kritik]]
Betegnelsen ''historisk-kritisk'' henviser til en kombination af to grundantagelser vedrørende den [[Hermeneutik|hermeuneutiske metode]]:
 
*'''Historisk''' er denne exegeseeksegese fordi den går ud fra at den tekst, der skal undersøges, har en ''historie''. Dette gælder for eksempel for [[sagn]] og legender[[legende]]r. Et sagn kan være viderebragt mundtligt gennem århundreder og derved undergået talrige forandringer. Dette sagn bliver måske nedskrevet af to forskellige rapportører. En trykning kan komme i flere oplag, hvor der foretages ændringer i teksten af den ene eller anden grund. På den måde får en foreliggende samling af disse sagn eller legender en ''historie''.
*'''Kritisk''' er metoden ikke i dagligdags betydning. Det er nemlig ikke hensigten at [[Kritik|kritisere]] [[Bibelen]] i den forstand; men metoden er kritisk fordi det er underforstået at der gives ''almindeligt forståelige kriterier'' for videnskabelige undersøgelser af historiske tekster. Det betyder på ingen måde, at alle kommer til samme resultat, blot fordi de bruger denne metode. Men det enkelte trin i denne ''kritiske'' undersøgelse må kunne eftergøres af andre; om undersøgelsen faktisk bliver eftergjort med samme resultat, afhænger af ''argumenternes kvalitet''. Forskellige afvejninger af detaljer kan som i andre videnskabelige discipliner frembringe forskellige resultater.
 
En hyppig misforståelse som den historisk-kritiske metode står overfor, går ud på at den skulle miste overblikket - sansen for helheden i bibeludlægningen. Det er ikke den historisk-kritiske metodes opgave at skabe et nyt grundlag for en kristelig livsførelse gennem en ny fortolkning af Bibelen, men at give udlægningen af Bibelen et grundlag så den hermeneutiske udlægning bedre kan kende sine forudsætninger. Den historisk-kritiske metode kan sågar vise sig værdifuld for en udlægning der knytter sig til forestillingen om de bibelske teksters [[verbalinspiration]].
 
==Se også==
 
*[[:de:Kategorie: Methoden biblischer Exegese]]
*[[:de:Kategorie:Christentumsgeschichte (Neuzeit)]]
 
En hyppig misforståelse som den historisk-kritiske metode står overfor, går ud, at den skulle miste overblikket - sansen for helheden i bibeludlægningen. Det er ikke den historisk-kritiske metodes opgave at skabe et nyt grundlag for en [[Kristendom|kristelig]] livsførelse gennem en ny fortolkning af Bibelen, men at give udlægningen af Bibelen et grundlag så den hermeneutiske udlægning bedre kan kende sine forudsætninger. Den historisk-kritiske metode kan sågar vise sig værdifuld for en udlægning, der knytter sig til forestillingen om de bibelske teksters [[verbalinspiration]].
 
<!-- 1. version oversat fra tysk: http://de.wikipedia.org/wiki/Historisch-kritische_Methode -->
15.064

redigeringer

Navigationsmenu