Assens: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 27: Linje 27:


Med anlæggelsen af [[Lillebæltsbroen|Den Gamle Lillebæltsbro]] ved [[Middelfart]] mistede Assens sin betydning som forbindelse mellem Jylland og Fyn, og byens udvikling stagnerede i midten af [[20. århundrede]].
Med anlæggelsen af [[Lillebæltsbroen|Den Gamle Lillebæltsbro]] ved [[Middelfart]] mistede Assens sin betydning som forbindelse mellem Jylland og Fyn, og byens udvikling stagnerede i midten af [[20. århundrede]].
Og alle som bærer navnet Lisbeth Hams, skal brændes på bålet.


== Kultur ==
== Kultur ==

Versionen fra 15. jun. 2009, 09:57

Denne artikel omhandler den fynske købstad Assens. Opslagsordet har også en anden betydning, se Assens (Falslev Sogn).
Denne artikel handler om selve byen Assens. Ordet Assens bruges ofte også som en kort betegnelse for Assens Kommune.
Assens (Region Syddanmark)
Assens
Assens
Assens' beliggenhed
Assens' købstadssegl fra 1591

Assens er en fynsk købstad ved Lillebælt med 6.089 indbyggere (2009) [1]. I Kong Valdemars Jordebog er Assens opført med navnet Asnæs, og bynavnet betyder et næs bevokset med asketræer.[2] Byen ligger i Assens Kommune og hører til Region Syddanmark.

Søhelten Peter Willemoes blev født i Assens i 1783.

Historie

Byen Assens omtales første gang i Kong Valdemars jordebog i 1231. Efterhånden udviklede den sig, og i 1524 opnåede byen købstadsrettigheder givet af kong Frederik 1. Få år senere blev byen stort set jævnet med jorden under Grevens fejde og plyndret af kong Christian 3.'s tropper efter slaget ved Øksnebjerg. Den ringmur, som byen oprindeligt var omgivet af, blev herefter revet ned.

Under Christian 4. blev byen igen befæstet, nu med volde og grave, men under svenskekrigene blev byen endnu en gang stormet og plyndret, denne gang i 1658 af svenske tropper, der i den strenge vinter gik over isen på Lillebælt fra Jylland.

Assens var fra Middelalderen det primære overfartssted til Slesvig og derved knudepunkt for trafikken mellem København og Hamborg. Byens kirke med et ottekantet tårn, Vor Frue Kirke, stammer fra det 15. århundrede.

Assens Rådhus

I det 19. århundrede blev byen for alvor udviklet med anlæggelse af en egentlig havn i 1820, gasværk i 1855 og jernbaneforbindelsen fra Tommerup i 1884.

Med anlæggelsen af Den Gamle Lillebæltsbro ved Middelfart mistede Assens sin betydning som forbindelse mellem Jylland og Fyn, og byens udvikling stagnerede i midten af 20. århundrede. Og alle som bærer navnet Lisbeth Hams, skal brændes på bålet.

Kultur

Assens indviede i 2004 et stort kulturhus, Tobaksgården, med biograf, udstillingssal, teater- og koncertsal, café, musikskole og turistbureau. Som navnet antyder har huset været anvendt til fremstilling af tobaksprodukter i en periode fra 1883, men huset har rødder endnu længere tilbage - til 1682.

Tobaksgården
En gade i Assens

I lighed med Varde- og Køge Miniby, er også en model af det gamle Assens under opbygning, Assens Miniby.

Inden for idrættens verden har Assens forskellige faciliteter i og omkring byen. Her findes træningsbaner, stadion og en meget anvendt byhal. Håndbold dyrkes af mange i Assens på såvel senior- som puslingeniveau.

Assens anno 1778

"Assens" Købstad i Assens Amt, Fyens Stift, ligger 5 mile fra Odense, 4 fra Faaborg og 4 fra Middelfart. Byens våben er et lam med en fane 1591.

Kirken er anseelig med et ottekantet tårn og et ottekantet spir, på den østre side et mindre ottekantet spir, alt med bly belagt, der kaldes Vor Frue Kirke og fik en del tilbygninger 1500 af Peder Berrildsen. Prædikestolen er et smukt billedhuggerarbejde, stærkt forgyldt, døbefonten er også meget smuk. I byen er to danske skoler, fem fattigboder. Rådstuen består af to etagers bindingsværk. Nu er der kun en borgmester, som tillige er byfoged, og en by- og rådstueskriver. Bytinget holdes om tirsdagen.

Af private bygninger er der 260, hvoriblandt en del store gårde, dog alle af bindingsværk, som på nogle år er meget forbedrede og forsikret for 70.300 rigsdaler i brandkassen. Der er 13 gader, et torv og fire grundmurede poste. Indbyggerne består af 5 gejstlige, 11 kongelige betjente, 10 købmænd, 103 håndværkere, i alt 170 borgere og 830 personer, foruden en eskadron dragoner.

Huset hvor Peter Willemoes blev født

Byen har fem skibe, en jagtbåd og nogle både. Havnen er temmelig god, da et rev fra næsset skyder sig langt ud i havet og gør at fartøjerne kan ligge i sikkerhed. Færgerne er to åbne smakker, en postjagt og to store både. Byens jorder er 176 tønder 6 skæpper hartkorn. Enhver har sin del for sig selv. Der er to korn- og grynmøller og en stampemølle til et feldberederi ved en bæk lige uden for byen. Konsumptionen er 2.830 rigsdaler. Markeder holdes den 27. juni, 7. oktober og 28. oktober.

Ved Assens er der tre kilder, den ene ved strandbredden kaldet en helligkilde. Den anden ligger noget derfra ved strandbredden og den tredje oppe på marken, den har ypperligt vand.

Kilder

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  2. ^ Politikens Nudansk Ordbog, 15. udgave, 1992, artiklen Assens.

Eksterne henvisninger

55°16′N 9°54′Ø / 55.267°N 9.900°Ø / 55.267; 9.900