Forskel mellem versioner af "Det kommunistiske parti i Vietnam"

Spring til navigation Spring til søgning
m
Bot: Kosmetiske ændringer
m (Bot: Kosmetiske ændringer)
Det '''Det Kommunistiske Parti i Vietnam''' (''Đảng Cộng sản Việt Nam'') er det ledende parti i [[Vietnam]]. Det er et [[Marxistisk-Leninistisk]], [[Kommunistisk Parti]] støttet af (og en del af) den [[Vietnamesiske Hjemlands Front]].
 
== Historie ==
Partiet var opfundet af [[Hồ Chí Minh]].
 
 
== Organisation ==
 
Det KPV (Kommunistiske parti i Vietnam) er et Marxistisk-Leninistisk parti, der kører på demokratiske centralistiske linjer. Den øverste ledende organ er politbureau (Politiske Bureau) ledet af generalsekretæren. De Politiske Bureauer er valgt af den centrale komité, og det centrale udvalg vælges af den nationale kongres.
I 1976, som følge af genforeningen af Nord-og [[Sydvietnam]], blev [[Central Udvalg]]et udvidet fra 77 til 133 medlemmer og [[politbureau]]et voksede fra 11 til 17 medlemmer, mens [[ Sekretariatet]] steg fra syv til ni medlemmer.
 
 
 
Den nationale kongres af KPV(Kommunistisk parti i Vietnam) skal finde sted hvert femte år. På grund af krigen fod under krige mod franske og amerikanske tropper, de første 4 kongresser ikke var fastsat til den fælles tidsplan. Efter Foundation konference, 10 nationale kongresser af KPV (Kommunistiske Parti i Vietnam) har været afholdt.
# [[1st National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 1 Kongressen]], Macao (i øjeblikket Kina, derefter en portugisisk koloni), 1935
# [[2nd National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 2nd Congress, Tuyen Quang, 1951]]
# [[3rd National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 3rd Congress, Hanoi, 1960]]
# [[4th National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 4th Congress, Hanoi, 1976]]
# [[5th National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 5th Congress, Hanoi, 1982]]
# [[6 National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 6 Kongres, Hanoi, 1986]]
# [[7th National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 7th Congress, Hanoi, 1991]]
# [[8th National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 8th Congress, Hanoi, 1996]]
# [[9th National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 9th Congress, Hanoi, 2001]]
# [[10. National kongres af det kommunistiske parti i Vietnam | 10. Kongres, Hanoi, 2006]]
 
Ti mennesker har holdt Første sekretær (1960-1976) og / eller generalsekretær (1930-1960 og 1976-nu) positioner i CPV, nemlig:
# [[Nông Đức Mạnh]] (2001- present).
 
På det sjette National Parti Kongres, som blev afholdt i december 1986: blev [[Nguyen Van Linh]] valgt til at være [[generalsekretær | generalsekretær]], mens et politisk bureau af fjorten medlemmer blev valgt og det centrale udvalg blev udvidet til 173 medlemmer .
 
På det niende National Parti kongres i [[2001]]: Blev [[Nong Duc Manh]] den nye generalsekretær. Han blev genvalgt for endnu en embedsperiode på tiende National Parti kongres i [[2006]].
 
== Ideologi ==
Det Kommunistiske Parti i Vietnam har hævdet at marxismen-Leninisme, kommunisme og Ho Chi Minhs tanker for at være ideologisk grundlag af deres parti.
Selvom det formelt er et kommunistisk parti, har det kommunistiske parti i Vietnam bevæget sig i retning af markedet reformer i økonomien (se også''[[Đổi Mới ]] '', den fornyelse, der blev iværksat ved sjette kongres i den part i 1986) og har tilladt en voksende [[den private sektor|privat sektor]]. Men den offentlige sektor er stadig meget stor i Vietnam. Og landet har mange sociale reformer igang, som i stedet for at gå hen til kapitalismen, fører hen til et mere demokratisk socialistisk samfund.
]
 
== links ==
{{kompartiya}}
*[http://www.cpv.org.vn/english/index.html Official English language web site]
577.071

redigeringer

Navigationsmenu