Opera (browser): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Yurik (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: th, nn, ko Ændrer: sk
Yurik (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: tl, zh
Linje 41: Linje 41:
[[sv:Opera (webbläsare)]]
[[sv:Opera (webbläsare)]]
[[th:โอเปร่า (เว็บเบราว์เซอร์)]]
[[th:โอเปร่า (เว็บเบราว์เซอร์)]]
[[tl:Opera (web browser)]]
[[zh:Opera]]

Versionen fra 31. jul. 2005, 15:40

Fil:OperaLogo.png

Opera er en webbrowser, udviklet af det norske firma Opera Software til en del platforme (f.eks Windows, Mac og Linux) samt til diverse apparater. Siden version 5.x har Opera været tilgængelig i et bredt udvalg af sprog-versioner inklusive dansk. Browseren blev oprindelig (1994) udviklet til det norske telefonselskab Telenors intranet, og med Telenors velsignelse stiftede udviklerne, Jon Stephenson von Tetzchner og Geir Ivarsoey, året efter deres eget firma, hvor de kunne fortsætte med udviklingen.

Fra starten blev der i Opera (på det tidspunkt ukendt som MultiTorg Opera) eksperimenteret med MDI (Multi Document Interface, dvs. flere dokumenter åbnet samtidig i det samme browservindue, forløberen for fanebladsbrugerfladen) og anvendelse af sidepaneler i brugerfladen.

Opera er designet med høj indlæsningshastighed af websider og lavt forbrug af systemressourcer for øje. Den optager f.eks. kun lidt over 6,5 MB på harddisken (version 7.54, efteråret 2004) og det inklusive klient for email, nyhedsgrupper, IRC-chat og RSS. Browseren kan betjenes via genvejstaster, de såkaldte mouse gestures (bevægelser med musen) og ved stemmestyring.

Nogle af Operas forskellige indbyggede funktioner er f.eks stopper af pop op-vinduer, zoom af hele websider, intern søgning på f.eks Google, download-administrator, gemme hele sæt af sider og åbne disse igen, genåbning af lukkede vinduer, automatisk breddetilpasning af vinduer osv.

Eksterne henvisninger