Benzaldehyd: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
35 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
m
robot Tilføjer: el:Βενζαλδεΰδη; kosmetiske ændringer
m (robot Tilføjer: no:Benzaldehyd)
m (robot Tilføjer: el:Βενζαλδεΰδη; kosmetiske ændringer)
'''Benzaldehyd''' eller '''bittermandelolie''' (C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>CHO) er en [[kemisk forbindelse]], der samtidig både er en [[aromatisk forbindelse]] samt et [[benzen]]eret [[aldehyd]] og et [[opløsningsmiddel]].
 
Ved stuetemperatur er benzaldehyd en farveløs [[væske]] med et [[kogepunkt]] på 179 &nbsp;°C og er karakteriseret ved sin lugt af [[marcipan]], hvorfor den anvendes som aromastof i fødevareindustrien under navnet '''mandelessens'''. Den anvendes desuden ved fremstilling af [[farvestof]]fer, i [[parfume]]industrien og inden for [[organisk syntese]]. Benzaldehyd forekommer naturligt som en del af [[glycosid]]et [[amygdalin]], der forekommer i bitre [[mandel|mandler]], [[gylle]] og [[almindelig stinksvamp]], men fremstilles industrielt ved [[oxidation]] af [[toluen]]. Når benzaldehyd oxiderer bliver det til [[benzoesyre]].
 
Benzaldehyd kan virke lokalirriterende på [[hud]] og [[slimhinde]]r og i større mængder have en [[beruselse|berusende]] og [[bedøvelse|bedøvende]] virkning.
[[cs:Benzaldehyd]]
[[de:Benzaldehyd]]
[[el:Βενζαλδεΰδη]]
[[en:Benzaldehyde]]
[[es:Benzaldehído]]
136.281

redigeringer

Navigationsmenu