Bokken: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 2: Linje 2:
'''Bokken''' (木剣) eller '''bokuto''' (木刀, ''bokutō'') er [[japan]]ske betegnelser for et stykke solidt træ, der har form som en [[katana]]; men der findes forskellige andre former.
'''Bokken''' (木剣) eller '''bokuto''' (木刀, ''bokutō'') er [[japan]]ske betegnelser for et stykke solidt træ, der har form som en [[katana]]; men der findes forskellige andre former.


Bokken eller Bokuto blev til tider benyttet som våben af [[samurai]]erne. Der er således ikke tale om attrap for katana, men et reelt våben.
Bokken eller Bokuto blev til tider benyttet som våben af [[samurai]]erne. Der er således ikke tale om attrap for [[katana]], men et reelt våben.
I bujutsu - eller budo sammenhænge benyttes bokken i trænings øjemed i forbindelse med kihon eller [[kata]], hvor der ikke er kontakt til modstanderen eller opponenten.


Udformningen af bokken/bukuto kan variere i længde, vægt, træsort, kurve og design alt efter hvilken tradition den pågældende ryu (skole) historisk lægger til grund for valg af bukuto/bokken.
Effektiviteten af anvendelse af massivt træ som våben kan illustreres ved hjælp af filmatiseringen af en af de mest berømte dueller i Japans samurai historie. Denne duel foregik mellem Miyamoto Musashi og Sasaki Kojiro på en sandstrand, hvor Musashi under duellen anvendte en kort åre fra sin robåd mod Kojiro som anvendte sin katana. Se filmklip der viser denne berømte duel: [http://www.youtube.com/watch?v=Kj1iI68AQo8&feature=related| filmklip]


I bujutsu sammenhæng blev bokken/bukuto benyttet i kampsituationer eller i trænings øjemed i forbindelse med kihon eller [[kata]], hvor kontaktgraden til modstanderen eller opponenten afhænger af ryu (skole) og traditioner. I budo sammenhæng benyttes bokken/bukuto i forbindelse med træning, hvor der oftes ingen kontakt er til opponenten.
{{Sportstub}}

Effektiviteten af anvendelse af massivt træ som våben kan illustreres ved hjælp af filmatiseringen af en af de mest berømte dueller i Japans samurai historie. Denne duel foregik mellem Miyamoto Musashi (1584?-1645 e.Kr.) og Sasaki Kojiro på en sandstrand, hvor Musashi under duellen anvendte en modificeret åre fra sin robåd mod Kojiro, som anvendte sin katana. Se filmklip der illustrerer denne berømte duel: [http://www.youtube.com/watch?v=Kj1iI68AQo8&feature=related| filmklip]

Våben af træ blev i mange tilfælde foretrukket fremfor våben i metal, for eksempel foretrak Miyamoto Musashi bokken/bokuto i kamp fremfor [[katana]], fordi bokken/bokuto var vanskeligere at ødelægge under kamp.<ref>Draeger, Donn F. (1973): ''Classical Bujutsu.'' Weatherhill. Side 56.</ref>

==Reference==
{{reflist}}


[[Kategori:Håndvåben]]
[[Kategori:Håndvåben]]

Versionen fra 17. jul. 2009, 14:41

Bokutō af rødeg

Bokken (木剣) eller bokuto (木刀, bokutō) er japanske betegnelser for et stykke solidt træ, der har form som en katana; men der findes forskellige andre former.

Bokken eller Bokuto blev til tider benyttet som våben af samuraierne. Der er således ikke tale om attrap for katana, men et reelt våben.

Udformningen af bokken/bukuto kan variere i længde, vægt, træsort, kurve og design alt efter hvilken tradition den pågældende ryu (skole) historisk lægger til grund for valg af bukuto/bokken.

I bujutsu sammenhæng blev bokken/bukuto benyttet i kampsituationer eller i trænings øjemed i forbindelse med kihon eller kata, hvor kontaktgraden til modstanderen eller opponenten afhænger af ryu (skole) og traditioner. I budo sammenhæng benyttes bokken/bukuto i forbindelse med træning, hvor der oftes ingen kontakt er til opponenten.

Effektiviteten af anvendelse af massivt træ som våben kan illustreres ved hjælp af filmatiseringen af en af de mest berømte dueller i Japans samurai historie. Denne duel foregik mellem Miyamoto Musashi (1584?-1645 e.Kr.) og Sasaki Kojiro på en sandstrand, hvor Musashi under duellen anvendte en modificeret åre fra sin robåd mod Kojiro, som anvendte sin katana. Se filmklip der illustrerer denne berømte duel: filmklip

Våben af træ blev i mange tilfælde foretrukket fremfor våben i metal, for eksempel foretrak Miyamoto Musashi bokken/bokuto i kamp fremfor katana, fordi bokken/bokuto var vanskeligere at ødelægge under kamp.[1]

Reference

  1. ^ Draeger, Donn F. (1973): Classical Bujutsu. Weatherhill. Side 56.