Forskel mellem versioner af "Rætier"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 10 år siden
m
Bot: Kosmetiske ændringer
m (robot Tilføjer: br, ca, rm, ru)
m (Bot: Kosmetiske ændringer)
'''Rætierne''' er et folkeslag som i [[antikken]] beboede et område i [[Alperne]], som i dag er delt mellem [[Schweitz]], [[Østrig]], [[Tyskland]] og [[Italien]]. Den [[Romerske provinser|romerske provins]] [[Raetia]] blev opkaldt efter dem.
 
== Historie ==
Rætiernes tidlige historie fra før den romerske erobring er næsten ukendt, [[Livius]] beretter at rætierne havde samme oprindelse som [[etrusker]]ne (''Ab Urbe Condita'' [http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0026&layout=&loc=5.33 v. 33]). [[Junianus Justinus]] og [[Plinius den Ældre]] (''Naturalis Historia'', [http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137&layout=&loc=3.24 iii. 24], 133) beretter endvidere at de oprindeligt beboede den frugtbare [[Posletten|Po slette]], men blev fordrevet af invaderende [[galler]]e. Da romerne kom i kontakt med området var det dog domineret af [[keltisk]]e stammer. Nogle få stammer talte dog rætisk, et sprog som kun er kendt fra inskriptioner nedskrevet med etruskiske bogstaver. Sproget udøde i 3. årh. e.v.t., men det har endnu ikke været muligt at tyde eller bestemme dets ophav.
 
Rætierne optræder første gang i kilderne hos [[Polybios]], men kun meget kort, og de optræder kun meget sjældent i den romerske historie. Raetierne beholdt med stor sandsynlighed en meget høj grad af uafhængighed fra Romerriget, indtil deres område blev erobret af [[Tiberius]] og [[Nero Claudius Drusus|Drusus]] i 15 e.v.t..
I løbet af den periode hvor romerne kontrollerede området forsvandt de keltiske og rætiske sprog, som tidligere havde domineret, og indbyggerne begyndte i stedet at tale [[latin]]. I området tales stadig [[ræto-romansk]], som er en sproggruppe som stammer fra latin.
 
[[kategoriKategori:Romerriget]]
[[Kategori:Folkeslag i Europa]]
 
553.261

redigeringer

Navigationsmenu