Satellitstat: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
m linkret; tankestreger
Linje 1: Linje 1:
En '''satellitstat''', '''lydstat''', '''vasalstat''' eller '''[[marionet]]stat ''' er en - normalt mindre - stat, som formelt set er selvstændig, men som i praksis helt beherskes af eller står i stærkt afhængighedsforhold til en tilgrænsende [[stormagt]] eller i hvert fald dominerende stat.
En '''satellitstat''', '''lydstat''', '''vasalstat''' eller '''[[marionetstat]] ''' er en normalt mindre stat, som formelt set er selvstændig, men som i praksis helt beherskes af eller står i stærkt afhængighedsforhold til en tilgrænsende [[stormagt]] eller i hvert fald dominerende stat.


Udtrykket blev bl.a. brugt om de stater i [[Østeuropa]], som efter [[1945]] og frem til begyndelsen af [[1990'erne]] domineredes af [[Sovjetunionen]].
Udtrykket blev bl.a. brugt om de stater i [[Østeuropa]], som efter [[1945]] og frem til begyndelsen af [[1990'erne]] domineredes af [[Sovjetunionen]].

Versionen fra 7. aug. 2009, 13:47

En satellitstat, lydstat, vasalstat eller marionetstat er en – normalt mindre – stat, som formelt set er selvstændig, men som i praksis helt beherskes af eller står i stærkt afhængighedsforhold til en tilgrænsende stormagt eller i hvert fald dominerende stat.

Udtrykket blev bl.a. brugt om de stater i Østeuropa, som efter 1945 og frem til begyndelsen af 1990'erne domineredes af Sovjetunionen.

Kilder/henvisninger

Denne artikel stammer oprindelig fra Lexopen. Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af en anden tekst, bedes skabelonen venligst fjernet.