Giovanni Carlo Tramontano af Matera: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m KatAdd
Linje 37: Linje 37:
*[http://utenti.lycos.it/remo/Castello.htm Information om Slot Tramontano]
*[http://utenti.lycos.it/remo/Castello.htm Information om Slot Tramontano]


{{DEFAULTSORT:Tramontano af Matera, Giovanni Carlo }}
[[Kategori:Adelsslægter fra Italien|Tramontano]]

[[Kategori:Født i 1451|Tramontano]]
[[Kategori:Død i 1514|Tramontano]]
[[Kategori:Adelsslægter fra Italien]]
[[Kategori:Født i 1451]]
[[Kategori:Død i 1514]]
[[Kategori:Basilicata]]
[[Kategori:Basilicata]]



Versionen fra 24. aug. 2009, 22:20

Grevskabet og byen Matera

Hans Excellence Giovanni Carlo baron Tramontano af Sorrento og greve af Matera (født i 1451 som Hans Nåde Giovanni Carlo baron Tramontano af Sorrento, død i 1514) var en italiensk adelsmand, som tilhører uradelsslægten Tramontano.

Baronen af Sorrento blev ofte kaldt "Giancarlo" eller "Gian Carlo" – en sammentrækning af hans to fornavne Giovanni Carlo.

Greve af Matera

Baron Giovanni Carlo Tramontano af Sorrento blev den 1. oktober 1497 tildelt byen Matera i den syditalienske region Basilicata som sit grevskab af den daværende konge i Napoli, Ferdinand II af Aragonien.

Giancarlo baron Tramontano fik titlen og prædikatet Hans Excellence Greven af Matera og opførte den historisk kendte middelalderborg Castello Tramontano ("Slot Tramontano").

På visit i Napoli

Ferdinand II af Aragonien

Efter 9 år som hersker i Matera var greven i 1506 tæt på at miste sin magt. Kong Ferdinand II meddelte nemlig den 19. oktober 1506, at han agtede at fratage flere af kongerigets grever og baroner deres grevskaber og baronier for at give dem til en gruppe spanske adelsmænd.

I håb om ikke at få frataget sit grevskab drog Grev Giovanni Carlo med sin hustru Grevinde Elisabetta Restigliano til hoffet i Napoli, hvor grevinden – for at formilde kongen – overrakte Dronning Germaine en guldhalskæde med 25 kostbare perler til en værdi af 700 dukater.

Besøget resulterede i, at kongen gav Grev Gian Carlo Tramontano af Matera lov til at beholde sit grevskab.

Folket gør oprør

Adelsstanden og folket i Matera betragtede greven som en meget arrogant tyran og nådeløs hersker, især fordi han beskattede sine undersåtter hårdt for selv at kunne leve i en overflod af rigdom. Desuden indførte Greven af Matera en lang række regler og love, der begrænsede folkets frihed i dagligdagen.

Den 28. december 1514 meddelte Greven af Matera, at byens adelsstand og folket tilsammen skulle betale greven et engangsbeløb på 24.000 dukater, som skulle bruges til at dække en stor gæld, som greven skyldte.

Dette blev for meget for befolkningen. Den efterfølgende aften (29. december 1514) var Grev Giancarlo og Grevinde Elisabetta taget til messe i byens kirke. Da Greven og Grevinden af Matera trådte ud af kirken, blev greven overfaldet af en gruppe oprørske mænd, der først afklædte ham og derpå tæskede den nøgne greve til døde for til sidst at efterlade ham midt på vejen i en blodpøl. Grevinden blev skånet og fik lov at flygte.

Efter drabet ringede kirkeklokkerne uafbrudt for at markere grevens død og folket festede i hele byen.

Kongen i Napoli betragtede morder på Grev Gian Carlo som et politisk drab og som et forsøg på at ramme tronen, hvorfor han sendte en kommissær til Matera for at opklare forbrydelsen. Fire uskyldige mænd blev hængt, men de skyldige gerningsmænd blev aldrig fundet.

Se også

Eksterne henvisninger