Laurbær-kirsebær: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Formattering
(Ingen forskel)

Versionen fra 14. aug. 2005, 21:31

Skabelon:Taxobox begin
Skabelon:Taxobox image Skabelon:Taxobox image Skabelon:Taxobox begin placement Skabelon:Taxobox regnum entry Skabelon:Taxobox phylum entry Skabelon:Taxobox classis entry Skabelon:Taxobox ordo entry Skabelon:Taxobox familia entry Skabelon:Taxobox genus entry Skabelon:Taxobox species entry Skabelon:Taxobox end placement Skabelon:Taxobox end Laurbær-Kirsebær er en stor, stedsegrøn busk med en bred, opstigende vækstform. Grenene er tykke og kun lidt forgrenede. Barken er først glat og lysegrøn. Senere bliver den gråsort og ru, og til sidst er den opsprækkende og furet. Knopperne er spredte, tiltrykte, smalle og lysegrønne. Blomsterknopperne er store og halvvejs åbne. Bladene er læderagtige og elliptiske med hel rand. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden er lysegrøn og mat. Blomsterne sidder i oprette toppe ved bladhjørnerne. De er små og hvide med en sød, tung duft. Frugterne er små, sorte "kirsebær", der smager besk. Frøene spirer villigt.

Ikke-synlige træk

Rodnettet består af kraftige hovedrødder, der når langt ud og dybt ned. Siderødderne er fint forgrenede og ligger tæt under overfladen. Planten er giftig.

Størrelse

3 x 2 m (15 x 10 cm/år), men efter en række milde vintre kan busken blive en del større!

Hjemsted

Laurbær-Kirsebær vokser i blandede løvskove på kalkbund i Sydøsteuropa, Lilleasien og Kaukasus, hvor den danner underskov sammen med f.eks. Buksbom (Buxus sempervirens), Kristtorn (Ilex aquifolium) og Pontisk Alperose (Rhododendron ponticum). Klimaet er mildt med rigelig nedbør.

Arten har intet tilfælles med Laurbær ud over at bladene er stedsegrønne.

Kilde

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).