Forskel mellem versioner af "Losseplads"

Spring til navigation Spring til søgning
1.878 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
småret
({{sammenskrivesFra|Deponering}})
(småret)
 
Trods massive [[oplysningskampgne]]r fra staten og de forskellige renholdningsselskaber, er der forbavsende mange der stadig tror at alt affaldet brændes i det samme hul, endda selvom de HAR set at man sorterer affaldet i forskellige [[affaldscontainer|containere]]. Dette er ikke tilfældet, idet stort set kun urent [[glas]], [[jord]], [[letbeton]], blød PVC og urent [[gips]] sendes til [[deponi]], mens resten kan genbruges på den ene eller den anden måde. Se evt. under [[genbrugsplads]].
 
== Affaldets omfang ==
 
I begyndelsen af 1970-erne blev det opgjort, at den årlige mængde af ''indsamlet'' fast affald udgjorde omkring 3. mio. t, hvoraf halvdelen var husholdningsaffald, mens industriens faste affald udgjorde skønsmæssigt 10-15% og slam fra de daværende spildevandsanlæg udgjorde omkring 10%. Medvirkende til affaldsmængdensvækst i 1960-erne og begyndelsen af 1970-erne var en voksende brug af såkaldt engangsemballage, idet omfanget af papir, plast og blik var stærkt voksende. Det blev på samme tid beregnet, at affaldsmængden ville vokse med 2-4% om året. Samtidig skønnedes, at mængden af slam som følge af udbygningen af rensningsanlæg ville vokse med 20% om året<ref>Arealplanlægning, s. 93f</ref>.
 
Der fandtes i Danmark i 1970 omkring 1200 lossepladser, der ofte var uhensigtsmæssige på grund af faren for forurening af grund- og overfladevand, hvilket omkring samme tidspunkt førte til nye bestemmelser om beliggenhed, indretning og drift i form af "kontrollerede lossepladser". Det skønnedes, at der ville være behov for samlet omkring 125 sådanne kontrollerede lossepladser<ref>Arealplanlægning, s. 94f</ref>.
 
== Affaldssortering ==
 
Datidens stigende miljøbevidsthed gjorde, at man i stigende omfang fik etableret ordninger med sortering af affaldet efter dets karakter i:
:-papir og pap,
:-glas (farvet og ufarvet for sig),
:-metal,
:-bioaffald,
:-indpakningsmaterialer (plast),
foruden særlige ordninger for indsamling af såkaldt "farligt affald" indeholdende specielle metaller eller kemikalier (fx. batterier), ligesom industrikemikalieaffald skulle afleveres til og behandles på [[Kommunekemi]] ved [[Nyborg]]<ref>Arealplanlægning, s. 95</ref>.
 
== Litteratur ==
 
:''Arealplanlægning - status og problemstillinger''; Landsplansekretariater 1974, Publikation nr 27; ISBN 87-503-1684-2
 
== Noter ==
{{Reflist}}
{{Commonscat|Landfills}}
 
95.108

redigeringer

Navigationsmenu