Forskel mellem versioner af "Huset Hauteville"

Spring til navigation Spring til søgning
7 bytes fjernet ,  for 11 år siden
m
sprog/linkret
m (Links)
m (sprog/linkret)
De første Hauteville-brødre i Italien var [[William Jernarm|William]] og [[Drogo af Hauteville|Drogo]], der ankom omkring 1035, formentlig efter at have hørt om den fremgang, [[Drengot-slægten]] havde oplevet, og om de gode beskæftigelsesmuligheder for riddere i området. De to brødre tjente først hos den [[longobarder|lombardiske]] fyrste af Salerno, og fra 1038 var de med i et togt til Sicilien, som lejesoldater i en [[Byzantiske Rige|byzantinsk]] hær. I 1040 ragede de uklar med den byzantinske general, og tog tilbage til fastlandet, hvor de året efter sluttede sig til en af de jævnlige lombardiske opstande mod byzantinerne. I 1042 løb opstanden ud i sandet, men normannerne besluttede at videreføre kampen mod byzantinerne på egen hånd, og William og Drogo var to af de 12 normanniske ledere. Normannerne valgte William som greve af [[Apulien]], selv om de på det tidspunkt kun kontrollerede en beskeden del af området.
 
Da William døde i 1046, blev Drogo valgt som hans efterfølger. Der var stadig tale om et valg blandt de normanniske riddere, men senere blev magten fastere forankret i Hauteville-slægten. Den tredje bror i Italien, [[HumphreyHumfred af Hauteville|HumphreyHumfred]], var kommet til området omkring 1044, og han overtog titlen, da Drogo blev myrdet i 1051. I HumphreysHumfreds regeringstid blev normannerne for første gang udfordret af [[pavestaten]]. Pave Leo 9. var blevet rasende over normannernes erobringstogter i hans områder, og han gik i alliance med den byzantiske kejser og drog i 1053 med en hær til Apulien for at forene sig med de kejserlige styrker og derefter nedkæmpe normannerne. De normanniske riddere lagde alle indbyrdes stridigheder på hylden og gik til angreb på den pavelige hær. I [[slaget ved Civitate]] vandt de en afgørende sejr, under ledelse af HumphreyHumfred, hans halvbror Robert (der var kommet til Italien i 1047) og svogeren [[Richard 1. af Capua|Richard Drengot]].
 
[[Fil:Italy and Illyria 1084 v2.svg|thumb|right|330px|Kortet viser Italien 1084 og den normanniske dominans i Syditalien. Robert regerer over Apulien og Calabrien, Roger er greve af Sicilien ("County of Sicily") og Richard Drengot er fyrste af Capua ("Principality of Capua").]]
 
== Hertuger af Apulien og Calabrien ==
Da HumphreyHumfred blev syg og døde i 1057, indsatte han halvbroderen Robert som regent for sin mindreårige søn. Robert overtog imidlertid selv grevetitlen, og i 1059 blev han af paven anerkendt som hertug af både Apulien, [[Calabrien]] og [[Sicilien]]. Sidstnævnte middelhavsø var nu stadig på arabiske hænder, men da der udbrød oprør på øen i 1060, gik Robert til angreb, og gik i gang med at erobre øen, i små bidder. Hans bror Roger var en vigtig hjælper i disse kampe, og da [[Palermo]] blev erobret i 1072, gjorde han officielt Roger til greve af Sicilien.
 
Da Robert døde i 1085, blev han efterfulgt af sin søn Roger Borsa, og da dennes søn William døde i 1127, gik hertugtitlen til den sicilianske gren af Hauteville-slægten, i form af grev Rogers søn Roger 2., der på den måde kom til at regere over hele Syditalien.
│ o=o Odierna af Jerusalem
├─1> '''[[HumphreyHumfred af Hauteville|HumphreyHumfred]] (c.1020 - 1057)''', 3. greve af Apulien (1051-1057),
│ │ o=o (1) Matilda, datter af [[Asclettin af Acerenza]]
│ │ o=o (2) Gaitelgrima af Salerno (Altrude), enke til broderen Drogo
13.902

redigeringer

Navigationsmenu