Glam metal: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Amirobot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fa:گلم متال
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: nl:Hairmetal
Linje 53: Linje 53:
[[ja:グラム・メタル]]
[[ja:グラム・メタル]]
[[mk:Глам метал]]
[[mk:Глам метал]]
[[nl:Hair Metal]]
[[nl:Hairmetal]]
[[nn:Puddelrock]]
[[nn:Puddelrock]]
[[no:Glam metal]]
[[no:Glam metal]]

Versionen fra 9. sep. 2009, 19:43

Glam metal er en undergenre af heavy metal, der opstod i de sene 1970'er i USA. Det var en dominerende genre i populær rockmusik gennen 1980'erne og de tidlige 1990'er

Karakteristik

Genren er også kendt som hair metal og pop metal. Det første begreb var populariseret af MTV i 1990'erne og kom af tendensen blandt bandsene til at sætte deres hår op. Grunden til det også fik navnet pop metal var på grund af det var den mindste metalliske udgave af heavy metal. Det var den mest populære form af hård rock i 1980'erne. Nogle pop metalbands lagde vægt på guitarriffene men den største tiltrækningskarft var de fængende omkvæd fra arena rock.

Historie

Glam metallen så dagens lys i de tidlige 1980ére. Glam metallen var inspireret af flere forskellige andre genrer - bl.a. Heavy metal, Glam rock og Punk. Et af de første bands som dukkede op var Mötley Crüe, som også blev et af de mest populære bands inden for genren. I midten af 1980'erne havde flere nye hoppet med på vognen - bl.a. Dokken, Poison og Ratt, som også gik hen og blev populære. Også bands som Aerosmith, Alice Cooper, KISS og Whitesnake, der allerede havde fået deres gennembrud gennem mere traditionel rockmusik, begyndte at udgive albums, der var meget inspireret af glam metal. Glam metallen toppede for alvor i slutningen 1980'erne. På det tidspunkt var der et hav af både små og store bands. De fleste bands var basseret i USA, da glam metal aldrig fik det helt store gennembrud i Europa. Nogen af de få store europæiske bands, som var inspireret af glam metal var Def Leppard, Europe og Whitesnake. Eneste danske band der for alvor fik et internationalt gennembrud inden for glam metal var Pretty Maids.

I 1990'erne opstod Grungemusikken, der satte en solid stopper for glam metallens popularitet. Glam metallen blev sat fuldstændig i baggrunden, pladeselskaberne vendte dem ryggen og MTV begyndte istedet at vise videoer med nye bands som Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden. Andre metalgenrer som Thrash metal og Groove metal overhalte også glam metallen, hvad angik popularitet. Det betød, at flere af de uetableret glam metalbands måtte dreje nøglen om, og kun de store glam metalbands formåede at udgive nyt materiale. Først i midten af 2000'erne begyndte glam metallen at komme frem igen. Helt nye bands som Crashdiet, Hardcore Superstar og Wig Wam så dagens lys. Den nye bølge af glam metal har dog indtil videre primært forgået i USA og især Sverige.

Nogen af de mest kendte glam metalbands