Eton College: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: bg:Итън Колидж
D'ohBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: eo:Eton College
Linje 31: Linje 31:
[[de:Eton College]]
[[de:Eton College]]
[[en:Eton College]]
[[en:Eton College]]
[[eo:Eton College]]
[[es:Colegio Eton]]
[[es:Colegio Eton]]
[[fi:Eton College]]
[[fi:Eton College]]

Versionen fra 16. okt. 2009, 15:51

Etons kapell

Eton College (King's College of Our Lady of Eton) er en privatskole (engelsk: public school) i Eton, England. Den eksklusive skole er for drenge i alderen 13–18 år, det vil sige ungdoms- og videregående trin.

Det er omkring 1200 elever. De betaler en årlig afgift på omkring 23 000 pund, og får til gengæld meget gode bo- og læreforhold. Som på de fleste public schools er der et højt karaktergennemsnit.

Skolen er kendt for sine tidligere elever, Old Etonians, og de gammeldags traditioner som holdes i hævd. Dette inkluderer en uniform som består af kjole og hvid og smalstribede bukser. Uniformen blev først brugt under sørgeperioden efter Georg III, og bruges endnu i skoletiden. Elever på Eton har opfundet en række slangudtryk, som har fundet vej videre ud i samfundet.

Eton College er populær i kongefamilien, og nitten britiske statsministre er tidligere elever der. Der er også mange Old Etonians i det britiske forsvar.

Historie

Quadrangle

Eton blev grundlagt af Henrik 6. i 1440. Formålet var at give gratis udannelse til 70 fattige studenter, som senere skulle studere videre ved King's College, Cambridge, grundlagt af samme konge året efter. Omkring halvdelen af den første stab, samt den første rektor, blev overført fra William af Wykehams Winchester College, som fungerede som model for Eton.

Nicholas Udall, rektor fra 1534 til 1541, er kendt for at være den første person der blev fængslet for brud på Buggery Act af 1533, en lov mod homoseksuel omgang.

I det 17. århundrede stoppede skolen med at være udelukkende for udvalgte studenter, hvorefter det blev populære blandt rige familier at sender deres sønner der.

Det er hævdet at hertugen af Wellington en gang sagde at ”slaget ved Waterloo blev vundet på Etons idrætsbaner”. Det er dog tvivlsomt om han virkelig sagde dette, for skolen havde ingen idrætsbanerne eller organiseret idrætsaktiviteter da han selv gik der i slutningen af 1700-tallet. Han anså heller ikke sig selv som en særlig god elev, men besøgte senere i livet skolen flere gange, og var meget populær blandt elever og stab.

Eksterne henvisninger