Mennonitter: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
gennemset
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Friedrichstadt_mennonitenkirche_und_alte_boerse.jpg|thumb|[[Mennonitterkirken (Frederiksstad)|Mennonitterkirken Frederiksstad]]]]
[[Fil:Friedrichstadt_mennonitenkirche_und_alte_boerse.jpg|thumb|[[Mennonitterkirken (Frederiksstad)|Mennonitterkirken Frederiksstad]]]]
'''Mennonitter''' (også kaldet ''dåbssindede'', ''gammelevangeliske dåbssindede'' eller ''gammeldøbere'') er en [[Protestantisme|protestantisk]] kirkesamfund i den [[anabaptisme|anabaptistiske]] (græsk for ''gendøbere'') tradition. Navnet stammer af den [[Nederlandene|nederlandske]] præst [[Menno Simons]]. Mennonitterne praktiserer [[Dåb|voksendåb]] (bekendelsesdåb) og forkaster både [[ed]] og [[Militær|militærtjeneste]]. Kirkesamfundet har over 1 mio. medlemmer.
'''Mennonitter''' (også kaldet ''dåbssindede'', ''gammelevangeliske dåbssindede'' eller ''gammeldøbere'') er en [[Protestantisme|protestantisk]] kirkesamfund i den [[anabaptisme|anabaptistiske]] (græsk for ''gendøbere'') tradition. Navnet stammer af den [[Nederlandene|nederlandske]] præst [[Menno Simons]]. Mennonitterne praktiserer [[Dåb|voksendåb]] (bekendelsesdåb) og forkaster både [[ed]] og [[Militær|militærtjeneste]]. verdensplan findes i dag over 1 mio mennonitter.


==Historie==
==Historie==
Mennonitternes historie begynder med etableringen af den første døbermenighed i [[Zürich]] i januar [[1525]]. [[Konrad Grebel]], [[Felix Manz]] og andre trosfæller af den [[Schweiz|schweiziske]] reformator [[Ulrich Zwingli]] kom til den opfattelse, at barnedåben ikke kunne passe sammen med skrifterne i det [[Nye Testamente]]. De ønskede, at båndet mellem kirken og staten skulle skæres, og at folk først skulle døbes, når de bevidst bekender deres kristne tro. Begivenheder i Zürich var optakten til døberbevægelsen, som i løbet af kort tid spredte sig til store områder i Schweiz, Østrig og Tyskland. Sammen med reformatoren [[Thomas Müntzer]] og inspirationisterne (''sværmere'') udgjorde de en væsentlig del af den såkaldte radikale reformation. Enkelte steder solidariserede døberne sig også med de antiklerikalske bønder i [[den tyske bondekrig]]. Døberens fremtrædende ledere var blandt andet [[Balthasar Hubmaier]], [[Michael Sattler]], [[Hans Hut]] og [[Hans Denck]].
Mennonitternes historie begynder med etableringen af den første døbermenighed i [[Zürich]] i januar [[1525]]. [[Konrad Grebel]], [[Felix Manz]] og andre trosfæller af den [[Schweiz|schweiziske]] reformator [[Ulrich Zwingli]] kom til den opfattelse, at barnedåben ikke kunne passe sammen med skrifterne i det [[Nye Testamente]]. De ønskede, at båndet mellem kirken og staten skulle skæres, og at folk først skulle døbes, når de bevidst bekender deres kristne tro. Begivenheder i Zürich var optakten til døberbevægelsen, som i løbet af kort tid spredte sig til store områder i Schweiz, Østrig og Tyskland. Sammen med inspirationisterne (''sværmere'') og reformatoren [[Thomas Müntzer]] udgjorde de en væsentlig del af den såkaldte radikale reformation. Døberens fremtrædende ledere var blandt andet [[Balthasar Hubmaier]], [[Michael Sattler]], [[Hans Hut]] og [[Hans Denck]]. Mens de fleste døbere var fortalere for en kristen pacifisme, som de bekræftede i artiklerne fra Schleitheim i februar 1527, prøvede den militante del i februar 1534 at oprette et døberisk teokrati i den tyske by [[Münster]]. Andre steder solidariserede sig døbere med de antiklerikalske bønder i [[den tyske bondekrig]].


Af deres modstandere blev de kaldt gendøbere (''anabaptister''), fordi de også døbte voksne, som allerede var barnedøbt. Den lutherske kirke fastholdt begrebet gendøbere helt til 1900-tallet. Både den [[Lutheranisme|lutherske]], [[Reformerte kirke|reformerte]] og [[katolske kirke]] og fyrsterne forfulgte den nye religiøse bevægelse med stor grusomhed. Mange fik frataget ejendom, blev fordrevet fra deres hjem og led [[martyr]]døden. I 1529 besluttede den tyske rigsdag en mandat (lov), som foreskrev dødsstraf for gendøbere.
Af deres modstandere blev de kaldt gendøbere (''anabaptister''), fordi de også døbte voksne, som allerede var barnedøbt. Den lutherske kirke fastholdt begrebet gendøbere helt til midten af 1900-tallet. Op til 1700-tallet [[Religiøs forfølgelse|forfulgte]] både den [[Lutheranisme|lutherske]], [[Reformerte kirke|reformerte]], [[katolske kirke]] og fyrsterne den nye reformatoriske bevægelse med stor grusomhed. Mange fik frataget ejendom, blev fordrevet fra deres hjem og led [[martyr]]døden. I 1529 besluttede den tyske rigsdag det såkaldte gendøbermandat (mandat≈lov), som foreskrev dødsstraffen for gendøbere.


Selvom de blev mødt med massiv modstand, nåede døberne også Nederlandene, hvor [[Menno Simons]] tilsluttede sig dem i 1536. Han samlede den pacifistiske del af bevægelsen og oprettede menigheder i det nederlandske og nordtyske område, hvor de nu blev kaldt mennonitter eller dåbssindede. Efter hans død splittede bevægelsen sig i en periode op i flamske, frisiske og waterlandske menigheder. I 1600-tallet var bevægelsen præget af modstanden mellem de mere liberale lammister (''remonstrantiske dåbssindede'') og de mere konservative sonnister. Også de [[De Schweiziske Brødre|schweiziske brødre]] blev ikke forskånet for splittelsen. I 1693 udtrådte en gruppe under ledelse af Jakob Ammann af kirkesamfundet og kaldte sig [[amish]]. Den forblivende del kaldte sig nu også mennonitter eller dåbssindede.
Selvom de blev mødt med massiv modstand, nåede døberne også Nederlandene, hvor [[Menno Simons]] tilsluttede sig dem i 1536. Han samlede den pacifistiske del af bevægelsen og oprettede menigheder i det nederlandske og nordtyske område, hvor de nu blev kaldt mennonitter eller dåbssindede. Efter hans død splittede bevægelsen sig i en periode op i flamske, frisiske og waterlandske menigheder. I 1600-tallet var bevægelsen præget af modstanden mellem de mere liberale lammister (''remonstrantiske dåbssindede'') og de mere konservative sonnister. Også de gemt levende [[De Schweiziske Brødre|schweiziske brødre]] i Schweiz og Frankrig blev ikke forskånet for splittelsen. I 1693 udtrådte den konservative del under ledelse af Jakob Ammann af kirkesamfundet og kaldte sig [[amish]]. Den forblivende del kaldte sig nu også mennonitter eller dåbssindede.


I 1700-tallet blev mennonitterne i store dele af Europa fortsat truet med forfølgelse, tortur og martyrdød. Dette førte til en større udvandring til det daværende [[Vestprøjsen]] (stort set svarende til de nuværende polske [[voivodskab]]er [[Pomorskie]] og [[Kujawsko-pomorskie]]) og lidt senere også til Nordamerika, hvor mennonitiske indvandrere grundlagde en række byer og kolonier. I Vestprøjsen opdyrkede mennonittiske flygtninge fra Nederlandene sumpområderne ved [[Wisła|Weichsel]]s [[floddelta]]. De byggede diger og kanaler og kunne på den måde udnytte området til kvægdrift. Da det indbragte landets byer og godsejere en stor økonomisk fordel, den grund fik de lov til at dyrke deres tro uhindret.
Mens mennonitterne i de nordlige Nederlandene med indførelsen af religiøs tolerance i 1579 kunne virke frit, var mennonitterne i andre lande fortsat offer for forfølgelse, tortur og martyrdød. I Schweiz måtte de gemme sig i bjergområderne. I det nuværende Belgien blev de helt udslettet. Ikke mindst [[trediveårskrigen]] førte til stor nedgang. Den fortsatte [[Religiøs forfølgelse|religiøse forfølgelse]] i store dele af Europa førte til udvandringen til det daværende [[Vestprøjsen]] (stort set svarende til de nuværende polske [[voivodskab]]er [[Pomorskie]] og [[Kujawsko-pomorskie]]) og lidt senere også til [[Nordamerika]], hvor mennonitiske immigranter etablerte en række nye byer og kolonier. Mennonitiske indvandrere bosatte sig her især i [[Pennsylvania]] og omkring [[de store søer]]. Mange af dem har bevaret deres tyske dialekt ([[Pennsylvania Dutch|pennsylvaniatysk]] eller [[nedertysk]]) op til i dag.


I Vestprøjsen opdyrkede mennonittiske flygtninge fra Nederlandene sumpområderne ved [[Wisła|Weichsel]]s [[floddelta]]. De byggede [[dige]]r og [[kanal]]er og kunne på den måde udnytte området til kvægdrift. Da det indbragte landets byer og godsejere en stor økonomisk fordel, fik mennonitterne lov til at dyrke deres tro uhindret. Da mennonitterne i Vestprøjsen kom under [[Prøjsen]] efter den [[Polens tre delinger|polske deling]] i [[1772]], ændrede situation sig drastisk. De cirka 12.000 mennonitter afviste at gøre krigstejeneste for de prøjsiske konger, og selv om det blev godtaget, fik de ikke længere lov til at udvide deres område. Derfor udvandrede mange af dem på [[Katharina 2. af Rusland|Katharina den Store]]s opfordring til [[Ukraine]], hvor de grundlagde de to bosættelser Chortitza (i [[1789]]) og Molotschna (i [[1804]]). Begge udviklede sig hurtigt, og dannede nye aflæggere andre steder i Ukraine og Rusland. Men da den russiske zar indførte almindelig [[værnepligt]] i [[1874]] udvandrede igen cirka en tredjedel af mennonitterne til [[Manitoba]] i [[Canada]] og forskellige steder i [[USA]]. I løbet af [[1920'erne]] udvandrede yderligere 23.000. Ved [[Sovjetunionen]]s sammenbrud var der trods religionsforfølgelserne stadigvæk mange tysktalende mennonitter tilbage, og i løbet af få år udvandrede mere end 200.000 af dem til Tyskland. De danner i dag en stor del af den mennonitiske bevægelse i Tyskland.
Under [[Elizabeth 1.]] nåede en gruppe nederlandske døbere også til England, hvor de mødte en menighed under ledelse af præsten John Smythe, som senere førte sin gruppe tilbage til Nederlandene. Her fandt de asyl i en halv snes år, men de moralske forhold på stedet og risikoen for at blive [[assimilation|assimileret]] fik dem til at bryde op for at udvandre til “den nye verden”. I [[1620]] sejlede de ud fra [[Plymouth]] med skibet [[Mayflower]], og nåede til Amerika, hvor de blev det, som kaldes pilgrimsfædrene, altså de første nybyggere.


På verdensplan findes i dag over 1 mio mennonitter. Nuværende mennonitiske kirkesamfund i Europa er blandt andet ''Algemene Doopsgezinde Sociëteit'' i Nederlandene, ''Arbeitsgemeinschaft Mennonitischer Gemeinden'' i Tyskland, ''Konferenz der Mennoniten (Alttäufer)'' i Schweiz, ''Mennonitische Freikirche'' i Østrig og ''Association des Églises Évangéliques Mennonites'' i Frankrig. I [[København]] eksisterede en lille menighed af mennonitter, der holdt til på [[Østerbro (København)|Østerbro]]. Da deres præst døde i slutningen af 1900-tallet, forsvandt menigheden lige så stille <ref>[http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/252696 Kristeligt Dagblad, 24. maj 2007]</ref>.
Da mennonitterne i Vestprøjsen kom under [[Prøjsen]] efter den [[polske deling]] i [[1772]], ændrede deres situation sig drastisk. De 12.182 mennonitter afviste at gøre krigstejeneste for de prøjsiske konger, og selv om det blev godtaget, fik de ikke længere lov til at forøge deres område. Derfor udvandrede mange af dem på [[Katharina 2. af Rusland|Katharina den Store]]s opfordring til [[Ukraine]], hvor de grundlagde to bosættelser (Chortitza i [[1789]] og Molotschna i [[1804]]. Begge udviklede sig hurtigt, og dannede nye aflæggerbosættelser andre steder i Ukraine og Rusland. Da den russiske kejser indførte almindelig [[værnepligt]] i [[1874]] udvandrede ca. en tredjedel af mennonitterne til [[Manitoba]] i [[Canada]] og forskellige steder i [[USA]]. I løbet af [[1920'erne]] udvandrede yderligere 23.000. Ved [[Sovjetunionen]]s sammenbrud var der trods religionsforfølgelserne stadigvæk mange tysktalende mennonitter tilbage, og i løbet af få år udvandrede mere end 200.000 af dem til Tyskland. De danner i dag langt den største del af den mennonitiske bevægelse i Tyskland.

===Danmark===
I [[København]] eksisterede en lille menighed af mennonitter, der holdt til på [[Østerbro (København)|Østerbro]]. Da deres præst døde i slutningen af 1900-tallet, forsvandt menigheden lige så stille <ref>[http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/252696 Kristeligt Dagblad, 24. maj 2007]</ref>.


==Tro==
==Tro==
===Hovedpunkter===
===Hovedpunkter===
[[Fil:Doopsgezinde-Gemeente-exterior.jpg|thumb|right|Mennoniterkirken i [[Amsterdam]]]]
[[Fil:Doopsgezinde-Gemeente-exterior.jpg|thumb|right|Mennoniterkirken i [[Amsterdam]]]]
Mennonitterne står for personlig tro, trosdåb (bekendelsesdåb), selvstændige menigheder (kongretionalisme), forkastelse af både [[ed]] og [[Militær|militærtjeneste]] og krav på [[ytringsfrihed|ytrings]]- og [[religionsfrihed]]. Den enkelte skal af fri vilje vælge at tro. Det helt centrale i mennonitternes tro er [[bjergprædikenen]].
Mennonitterne står for personlig tro, trosdåb (bekendelsesdåb), selvstændige menigheder (kongretionalisme), forkastelse af både [[ed]] og [[Militær|militærtjeneste]] og krav på [[ytringsfrihed|ytrings]]- og [[religionsfrihed]]. Den enkelte skal af fri vilje vælge at tro. Det helt centrale element i mennonitternes tro er [[bjergprædikenen]].


Mennoniterne tilhører fredskirkerne, som retter sig mod magtafkald og [[pacifisme]], og som ofte træder til i politiske kriseområder. Mange mennonitter afviser enhver værnepligt og endda den del af skattebetalingen, som går til militære formål, mens andre gør militærtjeneste uden for [[kamptropper]]ne.
Mennoniterne tilhører fredskirkerne, som retter sig mod magtafkald og [[pacifisme]], og som ofte træder til i politiske kriseområder. Mange mennonitter afviser enhver værnepligt og endda den del af skattebetalingen, som går til militære formål, mens andre gør militærtjeneste uden for [[kamptropper]]ne.
Linje 44: Linje 41:


==Religiøs praksis==
==Religiøs praksis==
Der findes i dag flere forskellige mennonittiske grupperinger, som adskiller sig en hel del hvad angår levevis og religiøs praksis. Det fælles er døbertraditionen og engagementet i aktivt fredsarbejde og [[diakon]]isk indsats.
Mennonitternes religiøse praksis og levevis afviger fra hinanden. Fælles træk er den døberiske tradition og engagementet i fredsarbejde og [[diakon]]i.


Gammelmennonitter (''Old Order Mennonites'') i [[Amerika]] lever for eksempel i en udpræget afvisning af det moderne hverdagsliv og ligner dermed på mange områder [[Amish|amish-folket]]. Andre mennonitiske kirkesamfund har en mere liberal og økumenisk tilsnit. Til mennonitterne regnes også de mennonitiske brødre (''Mennonite Brethren'') og Brødre i Christus (''Brethren in Christ''). Enkelte mennonitiske samfund har bevaret deres tyske dialekt (det sydtyske [[Pennsylvania Dutch]] eller det nordtyske [[Plattysk|Plautdietsch]]).
Konservative mennonitter (''Old Order Mennonites'') i [[Amerika]] lever for eksempel i en udpræget distance til det moderne hverdagsliv og ligner dermed på mange områder [[Amish|amish-folket]]. Andre mennonitiske kirkesamfund har en mere liberal og økumenisk tilsnit. Til mennonitterne regnes også de mennonitiske brødre (''Mennonite Brethren'') og Brødre i Kristus (''Brethren in Christ'').


Mennonitter bestræber sig på at være velgørende "i Kristi navn", og de har grundlagt hjælpeorganisationer som den Mennonittiske Katastrofetjeneste (MDS, Mennonite Disaster Service) og den Mennonittiske Hjælpetjeneste (MCC, Mennonite Central Committee) for at støtte nødstedte, hvad enten de er fremmede eller trosfæller.
Mennonitter bestræber sig på at være velgørende i Kristi navn, og de har stiftet hjælpeorganisationer som den ''Mennonittiske Katastrofetjeneste'' (''Mennonite Disaster Service, MDS'') og den ''Mennonittiske Hjælpetjeneste'' (''Mennonite Central Committee, MCC'') for at støtte nødstedte, hvad enten de er fremmede eller trosfæller.


==Referencer==
==Referencer==

Versionen fra 18. okt. 2009, 17:20

Mennonitterkirken Frederiksstad

Mennonitter (også kaldet dåbssindede, gammelevangeliske dåbssindede eller gammeldøbere) er en protestantisk kirkesamfund i den anabaptistiske (græsk for gendøbere) tradition. Navnet stammer af den nederlandske præst Menno Simons. Mennonitterne praktiserer voksendåb (bekendelsesdåb) og forkaster både ed og militærtjeneste. På verdensplan findes i dag over 1 mio mennonitter.

Historie

Mennonitternes historie begynder med etableringen af den første døbermenighed i Zürich i januar 1525. Konrad Grebel, Felix Manz og andre trosfæller af den schweiziske reformator Ulrich Zwingli kom til den opfattelse, at barnedåben ikke kunne passe sammen med skrifterne i det Nye Testamente. De ønskede, at båndet mellem kirken og staten skulle skæres, og at folk først skulle døbes, når de bevidst bekender deres kristne tro. Begivenheder i Zürich var optakten til døberbevægelsen, som i løbet af kort tid spredte sig til store områder i Schweiz, Østrig og Tyskland. Sammen med inspirationisterne (sværmere) og reformatoren Thomas Müntzer udgjorde de en væsentlig del af den såkaldte radikale reformation. Døberens fremtrædende ledere var blandt andet Balthasar Hubmaier, Michael Sattler, Hans Hut og Hans Denck. Mens de fleste døbere var fortalere for en kristen pacifisme, som de bekræftede i artiklerne fra Schleitheim i februar 1527, prøvede den militante del i februar 1534 at oprette et døberisk teokrati i den tyske by Münster. Andre steder solidariserede sig døbere med de antiklerikalske bønder i den tyske bondekrig.

Af deres modstandere blev de kaldt gendøbere (anabaptister), fordi de også døbte voksne, som allerede var barnedøbt. Den lutherske kirke fastholdt begrebet gendøbere helt til midten af 1900-tallet. Op til 1700-tallet forfulgte både den lutherske, reformerte, katolske kirke og fyrsterne den nye reformatoriske bevægelse med stor grusomhed. Mange fik frataget ejendom, blev fordrevet fra deres hjem og led martyrdøden. I 1529 besluttede den tyske rigsdag det såkaldte gendøbermandat (mandat≈lov), som foreskrev dødsstraffen for gendøbere.

Selvom de blev mødt med massiv modstand, nåede døberne også Nederlandene, hvor Menno Simons tilsluttede sig dem i 1536. Han samlede den pacifistiske del af bevægelsen og oprettede menigheder i det nederlandske og nordtyske område, hvor de nu blev kaldt mennonitter eller dåbssindede. Efter hans død splittede bevægelsen sig i en periode op i flamske, frisiske og waterlandske menigheder. I 1600-tallet var bevægelsen præget af modstanden mellem de mere liberale lammister (remonstrantiske dåbssindede) og de mere konservative sonnister. Også de gemt levende schweiziske brødre i Schweiz og Frankrig blev ikke forskånet for splittelsen. I 1693 udtrådte den konservative del under ledelse af Jakob Ammann af kirkesamfundet og kaldte sig amish. Den forblivende del kaldte sig nu også mennonitter eller dåbssindede.

Mens mennonitterne i de nordlige Nederlandene med indførelsen af religiøs tolerance i 1579 kunne virke frit, var mennonitterne i andre lande fortsat offer for forfølgelse, tortur og martyrdød. I Schweiz måtte de gemme sig i bjergområderne. I det nuværende Belgien blev de helt udslettet. Ikke mindst trediveårskrigen førte til stor nedgang. Den fortsatte religiøse forfølgelse i store dele af Europa førte til udvandringen til det daværende Vestprøjsen (stort set svarende til de nuværende polske voivodskaber Pomorskie og Kujawsko-pomorskie) og lidt senere også til Nordamerika, hvor mennonitiske immigranter etablerte en række nye byer og kolonier. Mennonitiske indvandrere bosatte sig her især i Pennsylvania og omkring de store søer. Mange af dem har bevaret deres tyske dialekt (pennsylvaniatysk eller nedertysk) op til i dag.

I Vestprøjsen opdyrkede mennonittiske flygtninge fra Nederlandene sumpområderne ved Weichsels floddelta. De byggede diger og kanaler og kunne på den måde udnytte området til kvægdrift. Da det indbragte landets byer og godsejere en stor økonomisk fordel, fik mennonitterne lov til at dyrke deres tro uhindret. Da mennonitterne i Vestprøjsen kom under Prøjsen efter den polske deling i 1772, ændrede situation sig drastisk. De cirka 12.000 mennonitter afviste at gøre krigstejeneste for de prøjsiske konger, og selv om det blev godtaget, fik de ikke længere lov til at udvide deres område. Derfor udvandrede mange af dem på Katharina den Stores opfordring til Ukraine, hvor de grundlagde de to bosættelser Chortitza (i 1789) og Molotschna (i 1804). Begge udviklede sig hurtigt, og dannede nye aflæggere andre steder i Ukraine og Rusland. Men da den russiske zar indførte almindelig værnepligt i 1874 udvandrede igen cirka en tredjedel af mennonitterne til Manitoba i Canada og forskellige steder i USA. I løbet af 1920'erne udvandrede yderligere 23.000. Ved Sovjetunionens sammenbrud var der trods religionsforfølgelserne stadigvæk mange tysktalende mennonitter tilbage, og i løbet af få år udvandrede mere end 200.000 af dem til Tyskland. De danner i dag en stor del af den mennonitiske bevægelse i Tyskland.

På verdensplan findes i dag over 1 mio mennonitter. Nuværende mennonitiske kirkesamfund i Europa er blandt andet Algemene Doopsgezinde Sociëteit i Nederlandene, Arbeitsgemeinschaft Mennonitischer Gemeinden i Tyskland, Konferenz der Mennoniten (Alttäufer) i Schweiz, Mennonitische Freikirche i Østrig og Association des Églises Évangéliques Mennonites i Frankrig. I København eksisterede en lille menighed af mennonitter, der holdt til på Østerbro. Da deres præst døde i slutningen af 1900-tallet, forsvandt menigheden lige så stille [1].

Tro

Hovedpunkter

Mennoniterkirken i Amsterdam

Mennonitterne står for personlig tro, trosdåb (bekendelsesdåb), selvstændige menigheder (kongretionalisme), forkastelse af både ed og militærtjeneste og krav på ytrings- og religionsfrihed. Den enkelte skal af fri vilje vælge at tro. Det helt centrale element i mennonitternes tro er bjergprædikenen.

Mennoniterne tilhører fredskirkerne, som retter sig mod magtafkald og pacifisme, og som ofte træder til i politiske kriseområder. Mange mennonitter afviser enhver værnepligt og endda den del af skattebetalingen, som går til militære formål, mens andre gør militærtjeneste uden for kamptropperne.

Ifølge døbernes tradition omfatter deres lære følgende punkter:

  • Omvendelse og genfødsel: For at kunne modtage frelsen i Jesus Kristus må et menneske omvende sig. Det består i en bevidst venden sig bort fra livet i syndefuldhed under mørkets magt og en hjemvenden til Gud og til et liv under hans ledelse gennem Jesus Kristus og helligånden. Afgørende er ikke selve omvendelsesoplevelsen, men derimod det at være blevet omvendt.
  • Dåben bliver gennemført som en bekendelsesdåb. Det kan ske som fuldstændig neddykning eller ved overgydelse med vand, men det forudsætter altid en offentlig bekendelse af omvendelsen og Guds genfødsel. Det hører til frelsen, for Jesus siger: "Den, som tror og bliver døbt, skal blive frelst." (Markusevangeliet 16,16).
  • Menighedsdisciplin: syndsbekendelse, anger over synder, genoptagelse af syndere i menigheden.
  • Nadveren er et mindemåltid for de døbte troende, som erindrer om Kristi lidelse og død.

Schleitheimer Artikler

Blandt de ældste trosbekendelser findes de Schleitheimer Artikler, som blev vedtaget den 24. februar 1527 af døbermenigheder fra Schweiz og Schwaben i den sydtyske by Schleitheim.

Forsiden til Schleitheimer Artikler

Dens syv overskrifter lyder:

Religiøs praksis

Mennonitternes religiøse praksis og levevis afviger fra hinanden. Fælles træk er den døberiske tradition og engagementet i fredsarbejde og diakoni.

Konservative mennonitter (Old Order Mennonites) i Amerika lever for eksempel i en udpræget distance til det moderne hverdagsliv og ligner dermed på mange områder amish-folket. Andre mennonitiske kirkesamfund har en mere liberal og økumenisk tilsnit. Til mennonitterne regnes også de mennonitiske brødre (Mennonite Brethren) og Brødre i Kristus (Brethren in Christ).

Mennonitter bestræber sig på at være velgørende i Kristi navn, og de har stiftet hjælpeorganisationer som den Mennonittiske Katastrofetjeneste (Mennonite Disaster Service, MDS) og den Mennonittiske Hjælpetjeneste (Mennonite Central Committee, MCC) for at støtte nødstedte, hvad enten de er fremmede eller trosfæller.

Referencer

Eksterne henvisninger