Vendelbomål: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m ===''dj''===
m ===''h''===
Linje 13: Linje 13:
===''dj''===
===''dj''===
Denne udtale optræder oftest i de nord- og sydøstlige dele af Nordjylland. Se ''j''.
Denne udtale optræder oftest i de nord- og sydøstlige dele af Nordjylland. Se ''j''.

===''h''===
Den velkendte bevarelse af ''h-'' i jysk foran ''j'' og ''w'' (som på rigsdansk [og på [[sønderjysk]]] er forsvundet i tale: "hvor", "hvad", "hvem", "hjem") findes også i vendelbomålet:<br>''hwitj'' "hvid"

Versionen fra 23. aug. 2005, 00:58

Vendelbomål er det folkemål, der tales/taltes i Vendsyssel, dvs. den del af Nørrejyske Ø, som omfatter hele området nord for Limfjorden med undtagelse af de vestlige dele af Hanherrederne og Thy.

Fonetik

Vendelbomålets fonetik har mange særegenheder. Det er meget rigt på vokaler, og der er sågar noget, der tyder på, at vendelbomålet har det mest rige vokalsystem i hele verden.

Konsonanterne

Vendelbomålets konsonantsystem adskiller sig radikalt fra det rigsdanske. Nogle af forskellene forklares ved, at vendelbomålet er blevet talt (tales) i "yderområder" og derfor har bevaret nogle udtaleformer, som forlængst er forsvundet i de øvrige danske dialekter. Derfor genfinder vi eksempelvis vendelbomålets brug af j- i steden for rigsdansk g- i blandt andre det bornholmske stedmål og i svensk.

Rigsdansk -d- undlades

Man undlader at udtale d i mellemlyd på vendelbomålet, men ser bort fra dette i en række forbindelser:
mäd'de sa:m "med det samme"

dj

Denne udtale optræder oftest i de nord- og sydøstlige dele af Nordjylland. Se j.

h

Den velkendte bevarelse af h- i jysk foran j og w (som på rigsdansk [og på sønderjysk] er forsvundet i tale: "hvor", "hvad", "hvem", "hjem") findes også i vendelbomålet:
hwitj "hvid"