Forskel mellem versioner af "Paracelsus"

Spring til navigation Spring til søgning
349 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
+ Trivia med mere
m (robot Tilføjer: eu:Paracelso)
(+ Trivia med mere)
[[Fil:Paracelsus.jpg|thumb|200px|<center>Paracelsus</center>]]
 
'''Theophrastus Bombast von Hohenheim''' også kendt som '''Paracelsus''' ([[9. november]] [[1493]] - [[1541]]) var schweizisk [[læge]] og [[alkymi]]st. Han blev undervist i en periode af sin fader, som var læge og [[kemi]]ker. Efterfølgende studerede han medicin og tog eksamen fra universitetet i [[Wien]] i 1510, 17 år gammel. Herefter rejste han rundt i nogle år i [[Egypten]], [[Arabien]], [[Palæstina]] og [[Tyrkiet]] for at lære om effektiv medicinsk behandling. Det siges at han har været i [[Danmark]] på et tidspunkt (mellem [[1516]] og [[1526]]).Desuden blev han interesseret i alkymi. Paracelsus indførte et skel mellem den traditionelle alkymi og spagyrisk alkymi, idet sidstnævnte kun befattede sig med urters helbredende virkning. En af Paracelsus´ erkendelser var, at gifte brugt i små doser kunne virke helbredende, og han blev dermed en foregangsmand for nutidens [[farmakologi]].
'''Theophrastus Bombast von Hohenheim''' også kendt som '''Paracelsus''' ([[9. november]] [[1493]] - [[1541]]) var schweizisk [[læge]] og [[alkymi]]st.
 
== Liv og værk ==
'''Theophrastus Bombast von Hohenheim''' også kendt som '''Paracelsus''' ([[9. november]] [[1493]] - [[1541]]) var schweizisk [[læge]] og [[alkymi]]st. Han blev undervist i en periode af sin fader, som var læge og [[kemi]]ker. Efterfølgende studerede han medicin og tog eksamen fra universitetet i [[Wien]] i 1510, 17 år gammel. Herefter rejste han rundt i nogle år i [[Egypten]], [[Arabien]], [[Palæstina]] og [[Tyrkiet]] for at lære om effektiv medicinsk behandling. Det siges at han har været i [[Danmark]] på et tidspunkt (mellem [[1516]] og [[1526]]). Desuden blev han interesseret i alkymi. Paracelsus indførte et skel mellem den traditionelle alkymi og spagyrisk alkymi, idet sidstnævnte kun befattede sig med urters helbredende virkning. En af Paracelsus´ erkendelser var, at gifte brugt i små doser kunne virke helbredende, og han blev dermed en foregangsmand for nutidens [[farmakologi]].
 
Han blev underviser ved universitetet i [[Basel]], hvorfra han blev udvist i [[1538]] for sine nye teorier. For eksempel var han den første, der mente, at man kunne blive rask ved at indtage små doser af det, som gjorde en syg. Han fandt bl.a. ud af, at kviksølv kunne kurere kønssygdomme som [[syfilis]] (klamydia).
 
Han var modstander af [[Galen]]s medicinske lære og underviste mod sædvane på [[tysk (sprog)|tysk]].
== Trivia ==
* Han var modstander af [[Galen]]s medicinske lære og underviste mod sædvane på [[tysk (sprog)|tysk]].
* [[Ellen Dahl]] skrev under pseudonymet Paracelsus i sit forfatterskab.
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/L%C3%A6ger/Paracelsus Paracelsus] på Den store danske - Gyldendals åbne encyklopædi
{{commonsbilleder|Paracelsus}}
 
 
{{biostub}}
1.322

redigeringer

Navigationsmenu