Ellen Dahl: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m + Se også
+ Kilde
Linje 1: Linje 1:
'''Ellen Dahl''' (døbt '''Ellen Alvilde Dinesen''') ([[1886]]-[[1959]]) var en dansk [[forfatter]], der også skrev under pseudonymet Paracelsus.<ref>Navnet henviser til den schweiziske [[læge]] og [[Alkymi|alkymist]] [[Paracelsus|Theophrastus Bombast von Hohenheim]].</ref> Ellen Dinesen, der var [[Karen Blixen]]'s yngre søster, blev født på [[Rungstedlund]] i Nordsjælland som yngste datter af forfatteren, kaptajn [[Wilhelm Dinesen]], og [[Ingeborg Dinesen]].
'''Ellen Dahl''' (døbt '''Ellen Alvilde Dinesen''') ([[1886]]-[[1959]]) var en dansk [[forfatter]], der også skrev under pseudonymet Paracelsus.{{#tag:ref|Navnet henviser til den schweiziske [[læge]] og [[Alkymi|alkymist]] [[Paracelsus|Theophrastus Bombast von Hohenheim]].|group=nb}} Ellen Dinesen, der var [[Karen Blixen]]'s yngre søster, blev født på [[Rungstedlund]] i Nordsjælland som yngste datter af forfatteren, kaptajn [[Wilhelm Dinesen]], og [[Ingeborg Dinesen]].


== Liv og forfatterskab ==
== Liv og forfatterskab ==
Linje 8: Linje 8:
Som forfatter skrev Ellen Dahl en række manuskripter under pseudonymet Paracelsus, men ifølge [[Frans Lasson]], var hun hverken vedvarende eller sikker i sit forfatterskab. Derimod ligger hendes bidrag til Karen Blixens myte i hendes hjælp til etableringen af [[Rungstedlundfonden]].
Som forfatter skrev Ellen Dahl en række manuskripter under pseudonymet Paracelsus, men ifølge [[Frans Lasson]], var hun hverken vedvarende eller sikker i sit forfatterskab. Derimod ligger hendes bidrag til Karen Blixens myte i hendes hjælp til etableringen af [[Rungstedlundfonden]].


Hun købte også [[Thomas Dinesen]]'s andel i ejendommen Rungstedlund og donerede den til Rungstedlundfonden. Dette forhindrede en splittelse i familien og gav mulighed for, at Karen Blixen's hus kunne bevares for eftertiden.
Hun købte også [[Thomas Dinesen]]'s andel i ejendommen Rungstedlund og donerede den til Rungstedlundfonden.<ref>Selborn, Clara: ''Notater om Karen Blixen'', Falun 2006, p. 136.</ref> Dette forhindrede en splittelse i familien og gav mulighed for, at Karen Blixen's hus kunne bevares for eftertiden.


== Fodnoter ==
== Fodnoter ==
{{reflist|2|group=nb}}

== Kilder ==
{{Reflist}}
{{Reflist}}



Versionen fra 5. nov. 2009, 14:57

Ellen Dahl (døbt Ellen Alvilde Dinesen) (1886-1959) var en dansk forfatter, der også skrev under pseudonymet Paracelsus.[nb 1] Ellen Dinesen, der var Karen Blixen's yngre søster, blev født på Rungstedlund i Nordsjælland som yngste datter af forfatteren, kaptajn Wilhelm Dinesen, og Ingeborg Dinesen.

Liv og forfatterskab

Ellen Dahl blev i 1916 gift med godsejer og overretssagfører Knud Dahl (1876-1945), der i 1929 købte Sandbjerg Gods efter lensgreve Christian Ejnar Revntlows død. De boede på godset på øen Als, og var lykkeligt gift, men de fik ingen børn.

Hun skrev senere til Karen Blixen om, hvor meget hun savnede sin mand efter hans død, fordi hun følte, at hele hendes liv drejet sig om ham. I 1954 skænkede Ellen Dahl ejendommen til Aarhus Universitet, som ved hendes død i 1959 overtog den fulde dispositionsret over godset, der ved hjælp af en erhvervsdrivende fond uden tilskud af offentlige midler i dag driver kursusvirksomhed på godset.

Som forfatter skrev Ellen Dahl en række manuskripter under pseudonymet Paracelsus, men ifølge Frans Lasson, var hun hverken vedvarende eller sikker i sit forfatterskab. Derimod ligger hendes bidrag til Karen Blixens myte i hendes hjælp til etableringen af Rungstedlundfonden.

Hun købte også Thomas Dinesen's andel i ejendommen Rungstedlund og donerede den til Rungstedlundfonden.[1] Dette forhindrede en splittelse i familien og gav mulighed for, at Karen Blixen's hus kunne bevares for eftertiden.

Fodnoter

  1. ^ Navnet henviser til den schweiziske læge og alkymist Theophrastus Bombast von Hohenheim.

Kilder

  1. ^ Selborn, Clara: Notater om Karen Blixen, Falun 2006, p. 136.

Se også

Eksterne henvisninger