Hest: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: an:Equus caballus
Rei-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: stq:Hoangst (Suugediert)
Linje 175: Linje 175:
[[sq:Kali]]
[[sq:Kali]]
[[sr:Домаћи коњ]]
[[sr:Домаћи коњ]]
[[stq:Hoangst (Suugediert)]]
[[su:Kuda]]
[[su:Kuda]]
[[sv:Häst]]
[[sv:Häst]]

Versionen fra 7. nov. 2009, 23:33

Hest
Hest (foto Uwe Kils)
Hest (foto Uwe Kils)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Perissodactyla
(Uparrettåede hovdyr)
Familie Equidae (Heste)
Slægt Equus
Art E. caballus
Videnskabeligt artsnavn
Equus caballus
Linnaeus 1785
Hjælp til læsning af taksobokse
Arravani-heste
Animation af en hest i galop

Hesten (Equus caballus) er et hovbærende pattedyr.

Den er tågænger, dvs. den går på spidsen af tæerne, og heste har på hver fod kun en enkelt tå, der svarer til menneskets langefinger og midterste tå. Tåens negl danner en hov, som hesten går på, men på blød jord kan den også hvile på tåspidsen lige efter hoven. På hård vej eller under belastning bør man tage godt vare for hestens hove vha. korrekt beskæring, boots, eller hestesko, så hesten ikke lider unødig overlast. Hesten har en "kastanje" på hvert ben, lige over knæene. Man mener at det er hestens tidligere tommelfinger.

Heste er planteædere og flokdyr (i polygyne flokke). En hest bliver sjældent ældre end 30 år. Der findes en række synonymer for hest, heriblandt øg og krikke, der begge har negativ klang.

Heste kan have forskellige farver. Der findes røde, sorte, brune, skimlede, hvide, palomino, brogede, buckskin, stikkelhårede rundt om i verden, men den oprindelige farve menes at være dun, som i Danmark er repræsenteret i blandt andet fjordheste, som har den karakteristiske cremegule farve med hvid man og en sort streg ned over ryggen. Denne kaldes en ål.

Dyret blev tæmmet af mennesket i Mellemøsten for henved 8000 år siden. Tidligere har den været meget anvendt som transportmiddel og trækkraft.

Vildheste findes endnu i form af den udrydningstruede Przewalskis hest (Equus przewalski) på de centralasiatiske stepper. På Gotland lever der vilde GotlandsrusserLojsta Hed og dem kan man komme og hilse på. Herudover findes vilde tamheste - efterkommere af undslupne tamheste f.eks. mustangerne i Nordamerika og Sydfrankrigs Camarqueheste.

Citat Alle mine heste er søde og rare, men de har osse fået tæsk. Nu er det så let med den slags heste jeg laver. De er så kloge. De skal kun have tæsk én gang. Niels Hausgaard / Hippologisk 1987 Citat
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Se også

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link GA