Oliver Cromwell: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 12 år siden
m
Småret
m (robot Ændrer: es:Oliverio Cromwell; kosmetiske ændringer)
m (Småret)
[[Fil:Cooper, Oliver Cromwell.jpg|thumb|right|200px|Ufuldendt [[miniatureportræt]] af Oliver Cromwell udført af [[Samuel Cooper]], 1657]]
 
'''Oliver Cromwell''' blev født [[25. april]] [[1599]] i [[Huntingdon]], nordvest for [[Cambridge]], og døde [[3. september]] [[1658]] i [[London]]. Han var engelsk militær- og statsmand;, statschef med titlen "[[Lord Protector]]" i [[England]], [[Skotland]] og [[Irland (ø)|Irland]] fra [[3. december]] [[1653]] til sin død.
 
Oliver Cromwell er bedst kendt for, at han gjorde England til en [[republik]] og anførtesom denanfører for det såkaldte Commonwealth. Han var [[lavadel]] ogig [[selvejerbonde]] i de førstførste 40 år af sit liv;. enEn religiøs omvendelse, som gjorde ham til [[puritaner]], gjorde religion til det centrale spørgsmål i hans liv og handlinger. Han var en fremragende soldat (han blev kaldt "Old Ironsides"), og han steg i de militære grader for til sidst at have kommandoen over hele hæren. Han tog politisk kontrol over England, Skotland og Irland som Lord Protector fra den 16. december 1653 indtil sin død. Cromwell er en meget kontroversiel skikkelse i engelsk historie; en kongemorderisk [[diktator]] for nogle historikere (såsomsom [[David Hume]] og [[Christopher Hill]]) og en frihedens heltfrihedshelt for andre (såsomsom [[Thomas Carlyle]] og [[Samuel Rawson Gardiner]]).
 
== Se også ==
7.692

redigeringer

Navigationsmenu