Forskel mellem versioner af "Spilteori"

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 11 år siden
forkert henvisning
m (robot Tilføjer: ur:نظریہ بازی; kosmetiske ændringer)
(forkert henvisning)
'''Spilteori''' bliver ofte beskrevet som en gren af [[anvendt matematik]] og [[økonomi]], der studerer situationer, hvor spildeltagere handler på forskellige måder i et forsøg på at maksimere deres gevinst. Den centrale idé er imidlertid, at det opstiller en formel model for sociale situationer, hvori beslutningstagere interagerer med andre personers tankegange. Spilteori er en udvidelse af den simplere optimeringstilgang, som blev udviklet i [[neoklassisk økonomi]].
 
Emnet spilteori blev skabt af den klassiske bog ''[[Teorien om spil og økonomisk adfærd]]'' (1944) af [[John von Neumann]] og [[Oskar Morgenstern]]. Et vigtigt sted for udviklingen af spilteori var [[RAND|RAND Corporation]], hvor den hjalp med at definereopstille [[kernekraft]]strategier i en atomkrig. Spilteori benyttes i dag på mange forskellige akademiske områder, fra [[biologi]] og [[psykologi]] til [[sociologi]] og [[filosofi]]. Fra 1970'erne er spilteori blevet anvendt i forbindelse med dyreadfærd, inklusive arternes udvikling gennem [[naturlig selektion]]. På grund af spil som [[fangernes dilemma]], hvori [[rationel]] egennytte skader alle de involverede, er spilteori blevet brugt inden for [[politisk videnskab]], [[etik]] og filosofi. Endelig har spilteori også tiltrukket interesse fra [[datalogi|computervidenskabsfolk]] grundet dens nytte inden for [[kunstig intelligens]] og [[kybernetik]].
 
I tillæg til den akademiske relevans har spilteori også vakt opsigt i populærkulturen. [[Nobelpris]]vinderen og spilteoretikeren [[John Forbes Nash]] var emnet for den biografiske bog ''[[Et smukt sind]]'' fra 1998 og filmen af samme navn fra 2001. Spilteori var også et tema i filmen ''[[WarGames]]'' fra 1983. Adskillige [[gameshow]]s har gjort brug af spilteoretiske situationer, blandt andet [[Robinson Ekspeditionen]]. Personen [[Jack Bristow]] i [[tv]]-programmet ''[[Alias (tv-serie)|Alias]]'' er en af de få fiktive spilteoretikere i populærkulturen.<ref>[http://www.gametheory.net GameTheory.net] har en omfattende liste over [http://www.gametheory.net/popular/ henvisninger til spilteori i populærkulturen].</ref>
39

redigeringer

Navigationsmenu