Model (matematik): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ar, eo, hi, it, ja, kaa, sr, sv, ta, ur, uz Ændrer: fa
SieBot (diskussion | bidrag)
Linje 22: Linje 22:
[[ja:数理モデル]]
[[ja:数理モデル]]
[[kaa:Matematikalıq modellestiriw]]
[[kaa:Matematikalıq modellestiriw]]
[[mn:Математик загварчлал]]
[[nl:Wiskundig model]]
[[nl:Wiskundig model]]
[[pl:Modelowanie matematyczne]]
[[pl:Modelowanie matematyczne]]

Versionen fra 18. nov. 2009, 20:48

En matematisk model er en overførsel af nogle virkelige forhold til en beskrivelse, som kan analyseres med matematik. Typisk vil der indgå en forsimpling af de virkelige forhold, for at det bliver muligt at beskrive dem matematisk.

Eksempel

Et eksempel på en matematisk model er Newtons love. Her kan bevægelsen af et objekt beskrives ved hjælp af hvilke kræfter, der virker på det. Lovene er senere blevet tilbagevist med relativitetsteorien, men gælder med meget lille afvigelse, når hastigheden er tilstrækkeligt under lysets hastighed. De er dermed et eksempel på en matematisk model, der ikke er fuldstændig korrekte, men stadigvæk bruges flittigt.

Brug af matematiske modeller

Matematiske modeller anvendes inden for de fleste naturvidenskabelige fagområder. I stor udstrækning ligger der matematiske modeller bag den økonomiske og politiske styring af samfundet. Matematiske modeller er også fundamentale i teknologiske konstruktioner og for beskrivelsen af den fysiske og biologiske omverden lige fra energiforsyning over miljøspørgsmål til fiskerimodeller.

Vejrforudsigelser, finansieringsteori og demografiske modeller bygger ligeledes alle på avancerede anvendelser af matematik.