Skaun: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Retter {{Commonskat}} til {{Commonskat2}} I forbindelse med skift af layout – ændringen er midlertidig ; kosmetiske ændringer
m Retter til nyt navn jf. Wikipedia:Landsbybrønden/Commonsskabeloner - vi skal have færre - den flade skabelon skal have det gamle navn - det med c
Linje 38: Linje 38:
== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.skaun.kommune.no Officielle side]
* [http://www.skaun.kommune.no Officielle side]
{{Commonskat2|Skaun}}
{{Commonscat|Skaun}}


{{Sør-Trøndelag}}
{{Sør-Trøndelag}}

Versionen fra 27. nov. 2009, 03:57

Skaun
Våben Kort
Skauns kommunevåben Skauns beliggenhed
Fakta om Skaun
Koordinater: Skabelon:Koord
Kommunenummer: 1657
Fylke: Sør-Trøndelag
Kommunesæde: Børsa
Areal: 223 km²
Indbyggere: 6.211 (2007)
Politik
Borgmester: Jon P. Husby
Sprog: Neutral
Websted: www.Skaun.kommune.no
Skaun på Commons

Skaun er en kommune i Sør-Trøndelag fylke i Norge. Kommunen grænser mod kommunen Orkdal i vest og Melhus i syd og øst. I nord har Skaun fælles grænse med Trondheim i Gaulosen, en sidearm af Trondheimsfjorden hvor elven Gaula har sit udspring. Skaun kommune blev dannet i 1965, da kommunerne Børsa, Buvik og Skaun blev slået sammen. De største byer i kommunen er Buvika, adminstrationcentret Børsa, Venn, Viggja og Eggkleiva.

Erhvervsliv

De fleste indbyggere i Skaun pendler til arbejdspladser i nabokommunerne, undtagen dem der arbejder inderfor landbruget og i den offentlige sektor. Den største virksomhed er møllen i Buvika (Norgesmøllen).

Skoler

Kommunen har fem folkeskoler. Jåren-Råbygda skule er den eneste hele skole i Sør-Trøndelag med nynorsk som hovedmål. Ungdomsskoletrinene er samlet på Skaun ungdomsskole i Børsa. I Børsa ligger også Fredly Folkehøjskole. Der findes ingen videregående skoler i kommunen, de fleste går på skoler i nabokommunerne, særligt i Orkdal, Meldal og Melhus, men også Trondheim.

Kultur

Skaun kirke

Kommunens tusenårssted er Husaby, som er et gårdanlæg med gamle kirkeruiner, hvor Einar Tambarskjelve boede.

Husaby er mest kendt for Sigrid Undsets roman om "Kristin Lavransdatter". Romanfiguren "Kristin" boede her sammen med sin husbond "Erlend".

Et årligt kulturarrangement er Kristin på Husaby i Skaun, med blandt andet teaterforestillinger, litteraturseminar, vandretur, udstillinger, kirkekoncerter og økumenisk gudstjeneste.

Skaun kirke på Venn er en stenkirke fra middelalderen (ca. 1180), og pilgrimsstien går forbi kirken videre til Nidarosdomen.

Natur

Kommunen har store friluftsområder med bl. a. 46 fiskepladser, hovedsageligt med ørred og arktisk fjeldørred. Der er laks i elvene Børselva og Vigda i kommunen.

Kommuneblomsten i Skaun er rogn, som også er omtalt i Skaunsangen, skrevet af Bjarne Slapgard og Lars Minsaas.

Eksterne henvisninger