Saale-istiden: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes fjernet ,  for 12 år siden
m
Retter {{Commonscat}} til {{Commonskat}} I forbindelse med skift af layout - fjern gerne denne ændring hvis fladt layout ser bedre ud; kosmetiske ændringer
(stilret)
m (Retter {{Commonscat}} til {{Commonskat}} I forbindelse med skift af layout - fjern gerne denne ændring hvis fladt layout ser bedre ud; kosmetiske ændringer)
 
I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for [[hovedstilstandslinjen]]. Her findes [[moræne]]landskab formet som [[bakkeø]]er mellem [[smeltevandsslette]]r, dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskabet er påvirket af nedbrydningsprocesser som [[jordflydning]] og [[vanderosion]]. Eksempler på bakkeøer: [[Skovbjerg Bakkeø]], [[Esbjerg Bakkeø]] og [[Toftlund Bakkeø]]. Herudover er [[Horns Rev]] et eksempel på en [[randmoræne]], der muligvis er dannet i Saaleistiden. I [[Lovns Klint]] ved [[Melbjerg Hoved]] i [[Nordjylland]] ses gråligt fedtet [[ler]] som er fra Saaleistiden. I den nederste del af [[klint]]en ses også [[aflejring]]er fra istiden før da - [[Elster-istiden]].
[[BilledeFil:Bering Glacier.jpg|thumb|left|300px|Beringgletsjeren, "istid" i Alaska i dag.]]
{{-}}
== Kilder/henvisninger ==
{{CommonscatCommonskat|Ice age 200k-125k BP}}
* [http://www.mitfanoe.dk/Fakta%20om%20Fan%C3%B8/1_tidevandsomr%C3%A5de.htm Guide til Fanøs historie - Tidevand]
* [http://www.naturturist.dk/lovns/lovns.htm Naturturist Nordjylland]
 
== Se også ==
* [[Weichsel-istiden]]
 
[[Kategori:Istider og mellemistider]]
274.384

redigeringer

Navigationsmenu