Filon af Aleksandria: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
VsBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ml:ഫിലോ
Linje 51: Linje 51:
[[ko:필론]]
[[ko:필론]]
[[lt:Filonas Aleksandrietis]]
[[lt:Filonas Aleksandrietis]]
[[ml:ഫിലോ]]
[[nl:Philo van Alexandrië]]
[[nl:Philo van Alexandrië]]
[[no:Filon]]
[[no:Filon]]

Versionen fra 6. dec. 2009, 13:07

Filon af Aleksandria
ca. 10 f.Kr – 40 e.Kr

Filon af Aleksandria, (Philon af Alexandria, Filo af Alexandria, latiniseret til Philo Alexandrinus, Philo Judaeus), født cirka 10 f.Kr. i Alexandria i Egypten, død cirka 40 e.Kr.[1], var en græsk-jødisk filosof.

Filon søgte at tilvejebringe en syntese af græsk og jødisk filosofi uden at sætte den jødiske arv over styr. Han tolkede Torahen allegorisk og anså at bibelteksten indeholder sandheder som først viser sig ved en nøje og rationel eksegese.

Filon var samtidig med Jesus, men nævner hverken Jesus eller bevægelsen omkring ham i nogen af sine skrifter til trods for at Filon var interesseret i religiøse sekter og skrev indgående om essæerne.

Logos, Guds Ord, tolker Filon som et halvt selvstændigt væsen med hvilket Gud meddeler sig til verden. Kirkefaderen Origenes fandt stor inspiration hos Filon i udformningen af sin allegoriske bibeltolkning.

Filons filosofi siges at være grundlaget for nyplatonismen, hvis tanker primært blev udfoldet af Plotin. Filons filosofi er altså på mange måder en forløbet for Plotins filosofi.

Filon forsøgte at forene de bibelske tanker med den græske filosofi, navnligt Platons, da han mente, at disse to var udtryk for en og samme sandhed. Han ville også forsvare ideen om Gud, hvilket havde mødt kritik fra skeptikeren Karneades et par hundrede år i forvejen.

Karneades' kritik gik ud på, at Gud ikke kan være vis, da der intet kan være uvist eller ukendt for ham hvis han er fuldkommen, og derved udelukker hans egenskab som fuldkommen ham fra egenskaber såsom "intelligens" eller "visdom". Gud må ligeledes være ubegrænset, da det der er fuldkomment ikke kan være begrænset, men det der er ubegrænset må være ubevægeligt, da bevægelsen forudsætter det tomme rum, og hvis det tomme rum eksisterer ville det begrænse det ubegrænsede og altså umuliggøre det ubegrænsede. Bevægelse er altså umuligt for det ubegrænsede, da det tomme rum ikke er muligt, hvis noget er ubegrænset. At bevægelse forudsætter det tomme rum er en tanke man også ser hos en af oldtidens filosoffer Demokrit.

Efter denne kritik udfoldede Filon sin egen i et forsøg på at forsvare ideen om Gud, samt at samle de forskelligartede filosofier der var til stede på den tid, den græske og de bibelske.

Note
  1. ^ Den engelske Wiki-artikel angiver fra 25 f.Kr til 50 e.Kr.


Eksterne henvisninger

  • Online tekster af Filon fra EarlyJewishWritings.com – Philo's Writings (oversigt)
  • Opslag om Filon i henholdsvis jødisk og katolsk encyklopædi.
  • En omfattende side med materiale om Filon: Resource Pages of Biblical Studies


BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.