Herregård: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
261 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
tilføjelse
m (Retter {{Commonscat}} til {{Commonskat}} I forbindelse med skift af layout - fjern gerne denne ændring hvis fladt layout ser bedre ud; kosmetiske ændringer)
(tilføjelse)
[[Fil:Wasserschloss haus dellwig.JPG|thumb|Haus Dellwig, [[Dortmund]]]]
[[Fil:Château de la Roche-Jagu flickr.jpg|thumb|Chateau de la Roche Jagu, Côte d'Armor, [[Frankrig]]]]
En '''herregård''', '''[[sædegård]]''' eller '''[[hovedgård]]''' var en større gård, der tilhørte en [[adelsmand]] og som var fri for almindelige skatter. Oprindelig var hovedgårdens stilling alene knyttet til ejerforholdet, senere blev skattefriheden knyttet til et vist jordtilliggende. Hovedgårde havde foruden egen jord et større eller mindre antal [[fæstegård]]e, hvis brugere ([[fæster]]e) var forpligtede til dels at betale [[landgilde]] til, dels at yde [[hoveri]] for hovedgårdens ejer. Et sådant samlet ejerskab af hovedgård med eller uden [[ladegård]] og fæstegårde betegnes som et '''gods'''.
 
Betegnelsen ''herregård'' stammer fra, at ejerne var [[herremænd]], det vil sige mænd, der havde forpligtet sig til at gøre krigstjeneste for en herre - som oftest kongen. Efter [[middelalder]]en kom betegnelsen [[adel]] i brug om denne gruppe i samfundet.
 
En del danske større bondegårde og [[landsted]]er, f.eks. [[Løndal]] og [[Clasonsborg]], kaldes fejlagtigt herregård, selvom ejendommene ikke har nydt særlige [[privilegium|privilegier]] eller haft sæde- eller hovedgårdsstatus.
 
== Se også ==
111.163

redigeringer

Navigationsmenu